Abrhan: Ak Fico hovorí, že nemá nič s emisiami, klame

NETKY.SK • 13 Február 2014, 13:19 • 2 min
Abrhan: Ak Fico hovorí, že nemá nič s emisiami, klame

BRATISLAVA - Smer-SD hlasoval v parlamente proti zrušeniu emisného obchodu, za predaj tak nesie plnú zodpovednosť, vysvetľuje Pavol Abrhan.

slovakia

left justify in out

Hoci sa vládny Smer-SD dnes tvári, že sa ho netýka 47 miliónov eur, o ktoré prišlo Slovensko pri emisnej kauze za čias prvej vlády Roberta Fica, zodpovednosť za predaj podľa poslanca za KDH Pavla Abrhana leží na jeho pleciach. "Ak sa premiér Fico tvári, že s kauzou nemá nič spoločné, klame," zdôraznil na dnešnej mimoriadnej schôdzi parlamentu Abrhan. Pripomenul, že v roku 2009 Pavol Frešo z SDKÚ-DS v parlamente najprv žiadal vládu o predloženie správy o emisnom obchode a neskôr predložil uznesenie, ktorým chcel zmluvu nevýhodnú pre Slovensko zrušiť. Poslanci za vládny Smer-SD spolu so SNS vtedy hlasovali proti obom návrhom, HZDS-ĽS sa zdržalo hlasovania. "Nie je pravda, že Smer nemá s obchodom nič spoločné, pretože ste hlasovali proti tomu, aby sa obchod neuskutočnil," vysvetlil Abrhan.

 

Exminister životného prostredia József Nagy upozornil, že emisný obchod za Ficovej vlády dohadoval človek, ktorý najprv pôsobil na envirorezorte a neskôr v garážovej firme Interblue Group, cez ktorú Slovensko emisie predalo. Nagy zároveň upriamil pozornosť na to, že Interblue Group predávala emisie ďalej za vyššiu sumu, potom sa emisie predávali ešte raz a ak by Slovensko predávalo emisie priamo, zarobilo by o 66 miliónov eur viac. "Výsledok emisného obchodu je jasný. Strata pre Slovensko 66 miliónov eur, zisk garážovej Interblue 50 miliónov eur, následky pre organizátorov žiadne," konštatoval Nagy. Od premiéra preto chce vedieť, ako obchod prebehol, Fico by podľa neho mal očistiť svoje meno. 

 

"Emisný podvod je symbolom Ficovho vládnutia," poznamenal poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Vláda Smeru-SD podľa neho ide proti občanom, zamestnancom i zamestnávateľom, ktorých zdiera cez vyššie dane a odvody, naopak, na vládnutí profitujú finančné skupiny. "Keby Smer nepodvádzal, nemusel by zvyšovať dane," odkázal Štefanec vládnym poslancom s tým, že na daňových licenciách chce Smer vybrať ročne takú sumu, o akú prišiel v emisnej kauze. 

 

Kauza emisie bola podľa poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka tvrdým, brutálnym kšeftom, na ktorom sa mali obohatiť subjekty vytvorené na tento účel. Ministerskí úradníci za prvej Ficovej vlády povedali Japoncom, že majú uskutočniť obchod so súkromnou, nimi určenou firmou, aby si mohli odliať zisk do vlastného vrecka, a neobchodovať priamo so štátom, vysvetlil Kaník. Fico potom začal zahmlievať, aby sa obchod mohol dokončiť. "Toto má byť človek, ktorý reprezentuje Slovensko? Že keď mu tečie do topánok a nevie podať vysvetlenie, zuteká ako malý chlapec z pieskoviska? Toto nerobí žiaden chlap, ani žiadna žena, ktorá si stojí za svojím názorom. Vy ste umožnili, aby tento kšeft bol vykonaný," uzavrel poslanec za SDKÚ-DS. Nielen pre emisný obchod, ale aj pre ďalšie kauzy bolo podľa Kaníka pre Fica veľmi dôležité ovládnuť generálnu prokuratúru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies