Abelovič: Cukor je jednou z mála potravín, kde je Slovensko sebestačné

NETKY.SK • 22 Október 2017, 10:12 • 2 min
Abelovič: Cukor je jednou z mála potravín, kde je Slovensko sebestačné

BRATISLAVA - Cukor je pre Slovensko jednou z mála potravín, v ktorého výrobe je sebestačné. Preto je potrebné zachovať jej podporu aj do budúcnosti.

slovakia

left justify in out

V diskusnej relácii na TABLET.TV to konštatoval predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič v súvislosti so zrušením kvót na cukor v Európskej únii (EÚ).

 

„Na túto situáciu sme sa pripravovali a neprekvapila nás. Na Slovensku máme výrobné kapacity využité naplno a mierny prebytok produkcie cukru. Chceme to zachovať, pretože pri máloktorej potravine na Slovensku sme takto sebestační,“ zdôraznil Abelovič.

 

V SR sú dva cukrovary. Celý reťazec, vrátane pestovateľov cukrovej repy, zamestnáva 3000 ľudí. Podľa Abeloviča bude kľúčové, aby sa zachovala európska podpora pestovania cukrovej repy aj v novom programovacom období po roku 2020. „Najlepšie by bolo, keby ostala formou priamych viazaných platieb na túto plodinu,“ dodal Abelovič.

 

Systém kvót na cukor zaviedli v roku 1968. Rozhodnutie ukončiť ho prijali členské štáty v roku 2006. EÚ je najväčším svetovým výrobcom repného cukru (približne 50 % celkovej výroby), ktorý však predstavuje iba 20 % svetovej výroby cukru. Zvyšných 80 % cukru sa vyrába z cukrovej trstiny.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona