Ábelová z Greenpeace: Aká farba bude v móde, sa dozviete podľa zafarbenia ázijských riek

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 13:48 • 2 min
Ábelová z Greenpeace: Aká farba bude v móde, sa dozviete podľa zafarbenia ázijských riek

BRATISLAVA - Environmentalisti naďalej tlačia na módny priemysel a jeho dodávateľské reťazce, aby odstránili z výroby toxické látky.

slovakia

left justify in out

"Hovorí sa, že to, aká farba bude v móde na budúci rok, sa dozviete podľa zafarbenia ázijských riek. Problém znečistenia vody je čoraz väčší najmä v krajinách s textilnou výrobou," uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová. Greenpeace preto aj tento zverejnil rebríček spoločností podľa toho, ako pristupujú k životnému prostrediu.

 

Organizácia hodnotí spoločnosti, ktoré prijali tzv. Detox záväzok. Od jednotlivých žiada, aby sa zaviazali k nulovému vypúšťaniu všetkých nebezpečných chemických látok do roku 2020 a zverejňovali údaje o vypúšťaní toxických látok, ktoré sa dostávajú z ich prevádzok k obyvateľom prostredníctvom znečistenej vody. Rebríček 19 módnych značiek je rozdelený do troch kategórií.

 

V kategórii Avantgarda, kde sú najpokrokovejšie spoločnosti, skončili Inditex (vlastní spoločnosť Zara), H&M a Benetton. Tie sú podľa Ábelovej na najlepšej ceste k očisteniu svojich dodávateľských reťazcov tak, ako sľúbili. V strednej kategórii - Vo vývoji je 12 značiek, napríklad adidas, Burberry, Levi's, Puma, C&A, G-Star či Mango. Najhoršie skončili značky Victoria's Secret, Esprit, Nike alebo LiNing. Tým sa do stanoveného termínu nepodarilo záväzky splniť. Kompletné hodnotenie možno nájsť na webe environmentalistov.

 

Podľa Greenpeace niektoré prevádzky textilného priemyslu nevyvíjajú dostatok úsilia na to, aby sa prezentovali ako netoxické. "Šestnásť z devätnástich hodnotených spoločností stále naráža na limity pri hodnotení transparentnosti alebo celkovo zlyháva pri znižovaní množstva toxických látok vo svojich výrobných procesoch. Na to, aby dosiahli všetky ciele, ktoré si do roku 2020 vytýčili, by si mali pohnúť," zhrnula koordinátorka toxickej kampane na Slovensku Ivana Kohutková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies