Abe a Putin sa stretnú počas Východného ekonomického fóra vo Vladivostoku

NETKY.SK • 19 August 2016, 06:52 • 2 min
Abe a Putin sa stretnú počas Východného ekonomického fóra vo Vladivostoku

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe bude začiatkom septembra vo Vladivostoku na východe Ruska rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedla dnes japonská tlačová agentúra Kjódó.

slovakia

left justify in out

Dvojica politikov sa stretne 2. septembra počas zasadnutia Východného ekonomického fóra (EEF). Japonská agentúra Kjódó sa odvolala na vyhlásenie ministra zodpovedného za rozvoj ruského Ďalekého východu Alexandra Galuška.

 

Japonské médiá uviedli, že témou neformálneho rozhovoru Putina s Abem na rokovaniach vo Vladivostoku by mohlo byť pripravované oficiálne stretnutie v Japonsku. Ide o schôdzku, ktorá by sa mala zrealizovať do konca tohto kalendárneho roka. Abe sa už dlhodobo pokúša rozriešiť územný spor medzi týmito dvoma krajinami ohľadne Kurilských ostrovov.

 

Kurilské ostrovy medzi ruským polostrovom Kamčatka a japonským ostrovom Hokkaidó obsadila Červená armáda po sovietsko-japonskej vojne v roku 1945. ZSSR toto súostrovie anektoval o rok neskôr s odvolaním sa na výsledky Jaltskej konferencie a Postupimskej konferencie, ktorá vymedzila územie Japonska len na hlavné ostrovy Honšu, Kjúšu, Šikoku a Hokkaidó. Rusko a Japonsko pre spory o Kurily dodnes neuzavreli mierovú dohodu po skončení druhej svetovej vojny. Kurilské ostrovy sú v Japonsku nazývané Severné teritóriá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies