Abdeslama budú po vydaní z Belgicka zadržiavať v parížskom regióne

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 13:36 • 2 min
Abdeslama budú po vydaní z Belgicka zadržiavať v parížskom regióne

PARÍŽ - Salaha Abdeslama, údajného spolupáchateľa vlaňajších teroristických útokov v Paríži, ktorého vydalo dnes Belgicko francúzskym orgánom, budú zadržiavať v jednej z väzníc v parížskom regióne s najvyšším stupňom stráženia. Informoval o tom francúzsky minister spravodlivosti Jean-Jacques Urvoas, ktorého cituje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Abdeslama podľa neho umiestnia do samoväzby v nešpecifikovanej väznici, ktorá bola prispôsobená tomuto účelu. Zadržiavaný bude pod dohľadom osobitného tímu strážcov.

 

Ešte pred umiestnením do tejto väznice majú Abdeslama v priebehu dneška previesť pred francúzskych vyšetrujúcich sudcov, ktorí formálne rozhodnú o jeho väzbe a prípadne voči nemu vznesú obvinenia. Francúzska prokuratúra jeho vydanie z Belgicka potvrdila s tým, že do Paríža dorazil ráno o 9.05 h. Belgická federálna prokuratúra predtým vyhlásila, že k vydaniu Abdeslama došlo na základe európskeho zatykača z 19. marca.

 

Vydanie Abdeslama do Francúzska zrejme neočakával ani jeho francúzsky právnik Frank Berton, ktorý sa v dnešnom rozhovore pre stanicu iTELE vyjadril, že sa tak stane najskôr v polovici mája. Podľa Bertona je tento 26-ročný francúzsky občan pripravený spolupracovať s vyšetrovateľmi a "vysvetliť svoju cestu k radikalizácii".

 

Abdeslam je považovaný za jediného živého priameho účastníka teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015, ku ktorým sa hlási organizácia Islamský štát. Zahynulo pri nich 130 ľudí a ďalších vyše 350 utrpelo zranenia.

Po parížskych útokoch Abdeslam ušiel do Belgicka, kde ho v bruselskej štvrti Molenbeek zadržali až 18. marca - po vyše štyroch mesiacoch strávených na úteku, keď bol označovaný za najhľadanejšieho zločinca v Európe. O tom, že Abdeslam má byť vydaný do Francúzska, rozhodol belgický súd 31. marca.

 

Abdeslam, ktorého brat sa odpálil pri parížskych útokoch, je v Belgicku obvinený z pokusu o vraždu v súvislosti s prestrelkou, ktorá sa odohrala tri dni pred jeho zadržaním medzi políciou a údajnými radikálmi v Bruseli.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona