Abdeslam sa zdržiaval v Nitre: Na Slovensku sa pohybovali viacerí teroristi!

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 11:57 • 2 min
Abdeslam sa zdržiaval v Nitre: Na Slovensku sa pohybovali viacerí teroristi!

BRATISLAVA – V súvislosti s dnešnými informáciami, že spolupáchateľ minuloročných novembrových atentátov v Paríži Salah Abdeslam sa zdržiaval v lete 2015 na Slovensku treba spomenúť, že to nie je prvý takýto prípad. Zdôraznil dnes pre TASR bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Igor Cibula.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Už dávnejšie naša spravodajská služba informovala svojich britských kolegov, že sa u nás nachádzala osoba, ktorá bola podozrivá z účasti na príprave teroristických útokov v Londýne. SIS a naša polícia sú zapojené do systému výmeny informácií o ľuďoch, ktorí sú zapojení do nelegálnych aktivít v Európe alebo udržiavajú kontakty s extrémistickými štruktúrami teroristov. Na 9. medzinárodnom sympóziu o potenciáli spravodajských služieb proti terorizmu v decembri minulého roku som hovoril o tom, že naša krajina môže slúžiť ako logistické zázemie pre teroristov," objasnil Cibula, bývalý plukovník rozviedky SIS a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD).

 

Podľa jeho slov "geografická poloha Slovenska ako malého štátu s nepočetnou, sociálne usadenou moslimskou komunitou poskytuje vhodné podmienky na to, aby sa teroristi a osoby, ktoré ich podporujú, ukrývali u nás pred bezpečnostnými službami štátov, akými sú napríklad Veľká Británia, Francúzsko alebo Nemecko".

 

"Salah Abdeslam počas pobytu na Slovensku mohol komunikovať s obmedzeným okruhom osôb a jeho pobyt v Nitre vôbec nemusel súvisieť s neskoršími teroristickými aktivitami v západnej Európe. Keby informácia o jeho pobyte u nás bola potvrdená z oficiálnych miest, znamenalo by to fakticky prezradenie zdroja alebo spôsobu, ako naše orgány informáciu o Abdeslamovi získali. Nerád by som špekuloval o tom, či únik informácie o pobyte Salaha Abdeslama v Nitre nebol motivovaným zámerom," zdôraznil na záver Cibula.

 

Salah Abdeslam, jeden zo strojcov atentátov v Paríži, sa mal v lete minulého roku zdržiavať tri týždne na území Slovenska. Informoval o tom dnes portál Aktuality.sk, ktorý sa odvoláva na dva nezávislé zdroje z Ministerstva vnútra SR.

 

Abdeslam mal byť podľa správ portálu ubytovaný v jednom z nitrianskych penziónov. Informácia o tom, že hľadaný terorista sa mal zdržiavať na našom území, prišla od zahraničných tajných služieb. Abdeslamovým kontaktom na našom území má byť jeho rodinný príbuzný, ktorý sa oženil so Slovenkou. Portál mimo iného spresnil, že príbuzným atentátnika je Iračan pochádzajúci z Mosulu.

 

Práve po Abdeslamovi pátrali podľa informácií portálu slovenskí policajti aj pri veľkom nočnom záťahu v novembri minulého roka. Domové prehliadky vtedy robili v Nitre, jej okolí a niekoľkých ďalších mestách.

 

Francúz marockého pôvodu útočníkom v Paríži zabezpečil autá a hotelové izby. Pôvodne mal byť jedným zo samovražedných atentátnikov na štadióne Stade de France. Momentálne je v rukách belgickej polície, ktorá ho zadržala v bruselskej štvrti Molenbeek, ktorá je označovaná aj ako liaheň teroristov.  

 

Abdeslam by sa mal pred súd postaviť vo Francúzsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona