Abdalláha pochovajú ešte dnes, jeho nástupca sľubuje kontinuitu

NETKY.SK • 23 Január 2015, 11:52 • 2 min
Abdalláha pochovajú ešte dnes, jeho nástupca sľubuje kontinuitu

RIJÁD - Zosnulého saudskoarabského kráľa Abdalláha pochovajú ešte dnes v neoznačenom hrobe, len niekoľko hodín po tom, ako sa vládnuca dynastia postarala o hladký presun moci vymenovaním nového kráľa a korunného princa, aby upokojila obavy z nestability v čase regionálnych kríz, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nástupca Abdalláha, jeho nevlastný brat Salmán, bude ako panovník musieť riešiť náročné dlhodobé domáce problémy sťažené klesajúcimi cenami ropy. V zahraničnej politike sú preňho najväčšou výzvou súperenie jeho konzervatívnej sunnitskej monarchie so šiitským Iránom, odvíjajúce sa v Iraku, Sýrii, Jemene, Libanone či Bahrajne, ako aj otvorené konflikty v dvoch susedných štátoch, hrozba zo strany islamských militantov a neľahké vzťahy s USA.
      

Salmán bin Abd al-Azíz Ál Saúd (79), známy ako sprostredkovateľ v sporoch vo veľkej kráľovskej rodine, je podľa správ pragmatický a obratný pri zachovávaní krehkej rovnováhy medzi záujmami dynastie, vplyvných duchovných, kmeňov i západných krajín, ktoré musí Saudská Arábia zohľadňovať pri tvorbe politiky. Do tej sa počas posledných rokov ako korunný princ čoraz viac zapájal.
      

Nový kráľ dnes v televíznom prejave prisľúbil, že bude pokračovať v línii svojich predchodcov. "Budeme sa naďalej držať správnej politiky, ktorú Saudská Arábia viedla od svojho zriadenia," citovala ho agentúra AP. Salmán tiež vyzval na jednotu a solidárnosť moslimských a arabských krajín a prisľúbil, že bude svojej krajine slúžiť a chrániť ju.
      

Kráľ Abdalláh, ktorý mal podľa rôznych zdrojov 90 alebo 91 rokov, zomrel v noci na dnes niekoľko týždňov po tom, ako ho hospitalizovali so zápalom pľúc.
      

Mnohí obyvatelia Saudskej Arábie, v ktorej vyše polovicu z 20-miliónovej populácie tvoria ľudia mladší než 25 rokov, si nebudú pamätať časy pred vládou Abdalláha, ktorý sa stal panovníkom oficiálne v roku 2005, kráľovstvo však riadil už od polovice 90. rokov, keď jeho nevlastný brat kráľ Fahd utrpel vážnu porážku.
      

Abdalláh sa snažil pomaly modernizovať ultrakonzervatívne kráľovstvo reformami v ekonomickej i sociálnej oblasti, zahŕňajúcimi posilňovanie práv žien a úsilie odvrátiť hroziacu demografickú krízu vytváraním pracovných miest v súkromnom sektore a prípravou mladých ľudí na to, aby ich mohli lepšie obsadiť.
      

V súlade s moslimskými tradíciami odnesú telo zosnulého kráľa, oblečené v bielom, na nosidlách príbuzní do mešity na poludňajšie modlitby a následne na cintorín, kde ho uložia do neoznačeného hrobu, uviedol Reuters.
      

Modlitby v mešite povedie kráľ Salmán a zúčastnia sa na nich predstavitelia moslimských štátov vrátane egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího, jedného z najbližších spojencov Abdalláha po revolúciách tzv. arabskej jari.
      

Nemoslimskí lídri navštívia Saudskú Arábiu, aby vzdali hold Abdalláhovi a stretli sa s novým monarchom a ďalšími členmi dynastie Saúdovcov, v najbližších dňoch. Neskôr v priebehu dnešného dňa, po večerných modlitbách hodinu po západe slnka, kráľ Salmán a korunný princ Mukrin prijmú prísľuby oddanosti od ďalších členov rodiny, wahhábistických duchovných, kmeňových lídrov, popredných podnikateľov i ďalších poddaných.
      

V prísnej wahhábistickej odnoži sunnitského islamu, praktizovanej v Saudskej Arábii, sú nápadné prejavy zármutku vnímané s nevôľou. Po úmrtí predošlých panovníkov a popredných členov kráľovskej rodiny v krajine nevyhlásili žiadny oficiálny smútok ani nezvesili vlajky na pol žrde. Na internete sa síce dnes objavilo množstvo smútiacich odkazov od miestnych obyvateľov, na verejnosti však v Rijáde ráno nič nenaznačovalo, že dlhoročný vládna zomrel.
      

Smútok za Abdalláhom naopak vyhlásili v ďalších arabských krajinách. V Bahrajne a Jordánsku potrvá celých 40 dní, v Egypte sedem a v Spojených arabských emirátoch tri dni. V Sýrii štátna tlačová agentúra informovala o smrti Abdalláha len dvoma vetami. Zosnulý kráľ patril k najostrejším protivníkom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, uviedla agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona