Abcházci pochovali svojho zosnulého prezidenta

NETKY.SK • 3 Jún 2011, 08:20 • 2 min
Abcházci pochovali svojho zosnulého prezidenta

Abcházci pochovali svojho zosnulého prezidenta

slovakia

left justify in out

img

Ruský premiér Vladimir Putin sa vo štvrtok zúčastnil na poslednej rozlúčke s abcházskym prezidentom Sergejom Bagapšom, ktorý zomrel v nedeľu po operácii rakoviny pľúc. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
      Zosnulého prezidenta považovali mnohí Abcházci za hrdinu, keďže priviedol odštiepeneckú republiku k vyhláseniu nezávislosti od Gruzínska, čo však doposiaľ uznalo len Rusko a štyri ďalšie krajiny sveta.
      Putin sa zúčastnil na oficiálnej rozlúčke s Bagapšom v abcházskej metropole Suchumi. Rakvu s prezidentovými pozostatkami potom niesli v smútočnom sprievode ulicami mesta. Samotný pohreb sa napokon uskutočnil v Bagapšovej rodnej dedine Džerda, vzdialenej asi 50 kilometrov od Suchumi.
      Sergej Bagapš (62) bol prezidentom Abcházska od roku 2005. Už dlhší čas trpel na rakovinu pľúc. Zomrel v nedeľu v moskovskej nemocnici na následky pooperačných komplikácií.
      Abcházsko sa vymanilo spod nadvlády Gruzínska v bojoch začiatkom 90. rokov 20. storočia. Po vojne medzi Ruskom a Gruzínskom v roku 2008 Moskva uznala nezávislosť Abcházska i ďalšej gruzínskej separatistickej republiky, Južného Osetska. Gruzínsko oba regióny stále považuje za súčasť svojho územia.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies