Abbás žiada harmonogram izraelského odsunu z Predjordánska

NETKY.SK • 27 December 2016, 14:22 • 2 min
Abbás žiada harmonogram izraelského odsunu z Predjordánska

RAMALLÁH - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval medzinárodné spoločenstvo na stanovenie časového harmonogramu odsunu izraelských síl z okupovaného Predjordánska.

slovakia

left justify in out

Šéf palestínskej samosprávy tak reagoval na piatkovú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá požaduje od Izraela zastavenie osídľovacích aktivít na západnom brehu Jordánu. Schválenie rezolúcie umožnili Spojené štáty, ktoré sa zdržali hlasovania a na rozdiel od viacerých podobných prípadov z minulosti nepoužili svoje právo veta.

 

Prijatá rezolúcia BR OSN vytvára základ pre "vážne mienené rozhovory o ukončení (izraelskej) okupácie", vyhlásil Abbás v pondelok večer na zasadnutí ústredného výboru svojej strany Fatah.

 

Palestínsky líder súčasne vyjadril nádej, že na rezolúciu nadviaže aj Francúzskom organizovaná mierová konferencia o mieri na Blízkom východe, ktorá sa má uskutočniť 15. januára.

 

Konferencia by podľa Abbása mala vyústiť v prijatie medzinárodného mechanizmu a konkrétneho časového rozvrhu na ukončenie izraelskej okupácie Predjordánska a Východného Jeruzalema.

 

Izraelskí predstavitelia francúzsku iniciatívu opakovane odmietli. Namiesto toho naliehajú na palestínsku stranu, aby sa vrátila k priamym rokovaniam s Izraelom.

 

Za novú rezolúciu BR OSN hlasovalo 14 z 15 členov BR OSN. Dokument označuje výstavbu izraelských osád v Predjordánsku za prekážku pre dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Od Izraela požaduje, aby svoje osídľovacie aktivity na Západnom brehu zastavil.

 

Novozvolený prezident USA Donald Trump sa vyslovil proti rezolúcii.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies