Abbás obvinil Hamás z útokov proti Fatahu

NETKY.SK • 11 November 2014, 17:50 • 2 min
Abbás obvinil Hamás z útokov proti Fatahu

RAMALLÁH - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorý stojí na čele hnutia Fatah, obvinil v utorok radikálne islamistické hnutie Hamás z minulotýždňovej série útokov proti predstaviteľom Fatahu ako aj z marenia snáh o zmierenie oboch hnutí.

slovakia

left justify in out

Séria menších výbuchov bola namierená proti zástupcom hnutia Fatah v Pásme Gazy. Terčom útokov sa stali domy a autá, explózie menšieho rozsahu však spôsobili len malé škody a žiadne zranenia. K zodpovednosti za útoky sa nikto neprihlásil. „Kto má na svedomí tento zločin? Vedenie Hamásu je zodpovedné,“ vyhlásil Abbás na zhromaždení v Ramalláhu na Západnom brehu pri príležitosti 10. výročia úmrtia palestínskeho lídra Jásira Arafata, zakladateľa Fatahu. Hamás Abbásove obvinenie okamžite odmietol a vyhlásil, že jeho výroky boli zamerané na „vyvolanie napätia“.

 

Jeden z výbuchov poškodil aj drevené pódium v Gaze, kde sa mala v utorok uskutočniť smútočná ceremónia prvýkrát od roku 2007. Hnutie Hamás ceremóniu práve z tohto dôvodu zrušil. Malo ísť o prvé podobné zhromaždenie od roku 2007, keď Hamás z pásma vyhnal konkurenčné hnutie Fatah. 

 

Hamás a Fatah v septembri uzavreli prelomovú dohodu, na základe ktorej bude Pásmo Gazy ovládať vláda národnej jednoty pod vedením prezidenta Mahmúda Abbása. Hnutie Hamás vládne na izolovanom území od roku 2007, zatiaľ čo palestínska samospráva a hnutie Fatah na čele s Abbásom kontrolujú Západný breh Jordánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies