Abádí po atentátoch odvolal funkcionárov bezpečnostných a tajných služieb

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 14:45 • 2 min
Abádí po atentátoch odvolal funkcionárov bezpečnostných a tajných služieb

BAGDAD - Iracký premiér Hajdar Abádí odvolal dnes veliteľa bezpečnostných zložiek pre hlavné mesto Bagdad. Stalo sa tak v súvislosti s rastúcou nespokojnosťou irackej verejnosti so zlyhaním bezpečnostných zložiek počas nedávnych bombových útokov v Bagdade a jeho okolí.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia Abádího kancelárie boli z funkcií odvolaní aj ďalší vysokopostavení funkcionári bezpečnostných zložiek a tajnej služby. Agentúra AP uviedla, že vyhlásenie nešpecifikuje, kto bol odvolaný.

Správa sa objavila niekoľko hodín po útoku na šiitskú svätyňu severne od Bagdadu, ktorý spáchali traja samovražední atentátnici. Ich akciám predchádzala intenzívna mínometná paľba. Útoky si vyžiadali životy 37 ľudí a 62 zranených.

 

Zodpovednosť za útok prevzala džihádistická organizácia islamský štát (IS), ale agentúre AP sa túto informáciu nepodarilo preveriť zo spoľahlivých zdrojov. Priznanie sa však objavilo na webovej stránke, ktorú zvyčajne extrémisti využívajú práve na tento účel.

 

IS je aj za sériou útokov z noci na nedeľu, keď pri bombových atentátoch v Bagdade zahynulo vyše 280 ľudí a ďalších 300 utrpelo zranenia. K týmto útokom sa prihlásila sunnitská extrémistická organizácia IS, ktorá šiitov považuje za heretikov.

 

Po tomto útoku ponúkol svoju demisiu minister vnútra Muhammad Ghabbán. Rezignáciu zdôvodnil zlyhaním vlády pri koordinovaní činnosti rôznych zložiek, ktoré zaisťujú bezpečnosť hlavného mesta. Premiér Abádí však Ghabbánovu demisiu neprijal.

 

K útoku v Bagdade došlo týždeň po tom, ako iracká armáda oznámila dobytie mesta Fallúdža. Napriek tomuto i iným víťazstvám armády sa IS stále darí podnikať útoky aj ďaleko vo vnútri územia kontrolovaného vládnymi silami.

 

IS má naďalej v rukách druhé najväčšie mesto krajiny - Mósul - i pomerne veľké časti územia na severe a západe Iraku. Podľa odhadov irackej vlády ide o asi 14 percent územia krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies