Ťažba ropy v Iraku presiahla 2,6 mil. barelov denne, najviac za 20 rokov

NETKY.SK • 28 December 2010, 08:31 • 2 min
Ťažba ropy v Iraku presiahla 2,6 mil. barelov denne, najviac za 20 rokov

Ťažba ropy v Iraku presiahla 2,6 mil. barelov denne, najviac za 20 rokov

slovakia

left justify in out

img

Ropná produkcia v Iraku presiahla 2,6 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov), a to prvýkrát po 20 rokoch. Povedal to dnes nový iracký minister ropného hospodárstva Abdul-Karim Elaibí.
      "V súčasnosti naša produkcia prekračuje 2,6 milióna barelov," povedal Elaibí novinárom počas preberania úradu. "Takýto objem sa nám nepodarilo dosiahnuť posledných 20 rokov," dodal s tým, že iracká vláda pracuje na tom, aby produkcia naďalej rástla.
      Koncom 80. rokov minulého storočia produkoval Irak približne 3 milióny barelov ropy denne, od útoku na Kuvajt v roku 1990 sa však v dôsledku konfliktov aj medzinárodných sankcií ťažba neustále znižovala. Úroveň z toho obdobia sa Iraku do dnešných dní nepodarilo dosiahnuť. Krajina pritom kontroluje 4. najväčšie ropné rezervy na svete, asi 143 miliárd barelov.
      V snahe postaviť po páde vlády Saddáma Husajna (v roku 2003) vojnou a sankciami rozvrátenú ekonomiku na nohy, poskytol Bagdad od roku 2008 zahraničným spoločnostiam asi 15 ťažobných licencií v oblasti ropy a plynu. Krajina plánuje dennú produkciu zvýšiť do roku 2017 až na 12 miliónov barelov. Zvýšenie produkcie je kľúčové, ak chce Irak získať dostatok peňazí na rekonštrukciu. Tržby z ropy tvoria totiž až 95 % irackého štátneho rozpočtu.
      Zvýšená ťažba umožní aj zvýšenie exportu. Ten by mal vzrásť od roku 2011 nad 2 milióny barelov denne. V súčasnosti Irak vyváža denne tesne pod 1,9 milióna barelov ropy.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies