A. Weber má plán na skončenie pomoci komerčným bankám

NETKY.SK • 13 Október 2010, 11:11 • 2 min
A. Weber má plán na skončenie pomoci komerčným bankám

A. Weber má plán na skončenie pomoci komerčným bankám

slovakia

left justify in out

Kým vo Washingtone americká centrálna banka, Fed, uvažuje o ďalšom uvoľnení domácej peňažnej politiky, prezident Nemeckej spolkovej banky (DBB) Axel Weber zverejnil v utorok (12.10.) v New Yorku svoj plán na skončenie pomoci bankám v eurozóne. Weber, ktorý je členom Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) a jedným z hlavných kandidátov na funkciu prezidenta ECB po Jeanovi-Claudovi Trichetovi, navrhuje, aby centrálna banka eurozóny prestala nakupovať cenné papiere komerčných ústavov.
      Avšak sprísnenie úverových kritérií ECB je v rade stále diskutovanou témou. Jej účastníci sa zatiaľ nedopracovali k dohode. Stále nie je jasné, kedy sa má opatrenie začať uplatňovať a akým spôsobom a tempom.
      Weber patrí vo vedení ECB medzi jastrabov. Podľa neho by ECB už nemala poskytovať bankám na pevný úrok toľko peňazí, o koľko si týždenne zažiadajú. Navrhuje, aby sa ECB vrátila k takzvanému úrokovému tendru, hoci pri jeho uplatňovaní by spočiatku postupovala veľkoryso. Bankám by dávala k dispozícii dostatok hotovosti, ale za iných úrokových podmienok. Banky by navrhovali výšku úroku a úver by získali tie, ktoré by boli ochotné platiť viac. Tento mechanizmus by neskôr ECB umožnil, aby sa vrátila postupne k tradičným úverovým vzťahom s komerčnými bankami.
      Mnohí experti sa však obávajú, že banky, ktoré závisia od úverov ECB, by ponúkali vyššie úroky, len aby sa dostali k peniazom od ECB. Tým by zdražovali úroky aj pre ostatné banky. To by mohlo vyslať bankovému sektoru falošný signál. Weber však takéto názory odmietol. Skončenie nekonvenčných opatrení treba vidieť v prvom rade v situácii na finančných a peňažných trhoch. A na nich sa normalizácia už prejavuje.
      Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona