A. Weber: Eurozóna dá na svoju záchranu aj viac než 750 miliárd eur

NETKY.SK • 25 November 2010, 13:29 • 2 min
A. Weber: Eurozóna dá na svoju záchranu aj viac než 750 miliárd eur

A. Weber: Eurozóna dá na svoju záchranu aj viac než 750 miliárd eur

slovakia

left justify in out

img

Objem prostriedkov v systéme na ochranu eura sa môže v prípade potreby zvýšiť, uviedol v stredu (24.11.) člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Axel Weber. Guvernér nemeckej centrálnej banky (Deutsche Bundesbank) je presvedčený, že euro prežije terajšiu dlhovú krízu.
      Podľa Webera členské krajiny eurozóny dajú viac peňazí do záchranného systému, ak sa ukáže, že 750 miliárd eur je málo. Dodal, že opätovné zavedenie nemeckej marky nie je alternatívou k euru.
      Írsko v stredu predstavilo rozsiahly úsporný plán, ktorý by mal pomôcť krajine znížiť vysoký schodok spôsobený záchranou bánk a splniť podmienky medzinárodnej finančnej pomoci.
      Weber uviedol, že krajiny eurozóny nesmú mrhať čas a musia okamžite začať znižovať svoje rozpočtové deficity. "Už sa zrealizovali prvé konsolidačné opatrenia," povedal Weber. "Teraz v nich treba pokračovať. V krajinách, ktorých fiškálnu pozíciu spochybňujú finančné trhy, rovnako ako v ostatných štátoch." Guvernér Bundesbank dodal, že dohoda EÚ týkajúca sa ročného znižovania deficitu prinajmenšom o 0,5 % HDP by mala byť skutočne minimálnou požiadavkou. Úspory v takomto rozsahu podľa neho nebudú mať negatívny vplyv na rast.
      V záchrannom systéme, ktorý vznikol na jar, je k dispozícii celkovo 750 miliárd eur. O peniaze z neho môžu požiadať krajiny eurozóny, ktoré majú problémy s financovaním svojho dlhu. Skladá sa zo stabilizačného fondu EFSF, EFSM, čo je úverová linka EÚ, a peňazí od Medzinárodného menového fondu (MMF).
      European Financial Stability Facility (EFSF) má formu akciovej spoločnosti so sídlom v Luxemburgu. Spoločnosť vznikla 7. júla 2010, pričom pomoc môže poskytovať do konca júna 2013. Jej akcionármi sú krajiny eurozóny. EFSF môže v prípade potreby vydať dlhopisy v celkovej hodnote 440 miliárd eur, za ktoré sa zaručia štáty eurozóny. Agentúry Fitch, Moody's aj Standard & Poor's udelili koncom septembra EFSF najvyšší rating AAA.
      European Financial Stabilization Mechanism (EFSM) vznikol 10. mája 2010 a disponuje maximálne 60 miliardami eur, ktoré sú z zdrojov únie. Účelom tohto fondu je finančná pomoc ktorémukoľvek štátu EÚ, nielen eurozóny, v prípade hrozby finančnej nerovnováhy spôsobenej výnimočnými okolnosťami.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies