A. PEJOVIČ: Proces integrácie do EÚ je nástroj na zreformovanie Čiernej Hory

NETKY.SK • 24 Február 2012, 07:56 • 2 min
A. PEJOVIČ: Proces integrácie do EÚ je nástroj na zreformovanie Čiernej Hory

A. PEJOVIČ Proces integrácie do EÚ je nástroj na zreformovanie Čiernej Hory - Politika Proces integrácie do EÚ je vhodným nástrojom na reformu a modernizáciu Čiernej Hory, vrátane zmeny mentality obyvateľov.

slovakia

left justify in out

img

Proces integrácie do EÚ je vhodným nástrojom na reformu a modernizáciu Čiernej Hory, vrátane zmeny mentality obyvateľov. V rozhovore pre TASR to povedal hlavný vyjednávač balkánskej krajiny Aleksandar Pejovič, ktorý vo štvrtok (23.2.) ukončil návštevu Slovenska.
      "Najväčšou úlohou je zmeniť krajinu, využiť proces integrácie ako nástroj, mechanizmus, ktorým zreformujeme krajinu, ale aj zmeníme myslenie, mentalitu obyvateľov, využijeme tento proces na modernizáciu krajiny," uviedol Pejovič, ktorý sa v Bratislave stretol s predstaviteľmi zainteresovanými do procesu rokovaní o vstupe Slovenska do EÚ.
      Počas trojdňového pobytu Pejovič absolvoval "plodné rozhovory" so slovenským vyjednávačom Jánom Figeľom, štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Milanom Ježovicom, predsedom Výboru NRSR pre európske záležitosti Ivanom Štefancom a mnohými inými osobami, ktoré sa podieľali na procese integrácie SR do EÚ.
      Skúsenosti, ktoré Slovensko získalo počas rokovaní, sú užitočné aj pre Čiernu Horu. "Mali by sme sa učiť z predchádzajúcich procesov a pokúsiť sa neopakovať chyby krajín, ktoré procesom rokovaní prešli," povedal Pejovič a dodal, že získal veľa užitočných informácií, rád a nápadov na zlepšenia v integračnom procese Čiernej Hory.
      "Sme vďační Slovákom za túto pomoc. Slovensko patrí k našim najlepším partnerom pokiaľ ide o štrukturálnu pomoc, nielen vláde a parlamentu, ale aj občianskej spoločnosti. Vzhľadom na rozdiel vo veľkosti krajín je úžasné, akú vysokú úroveň spolupráce máme. Slovensko Čiernej Hore nepomáha len technicky a na expertnej úrovni, ale aj politicky – pri integrácii do EÚ aj NATO," podotkol.
      Pozitívne výsledky sa v Čiernej Hore prejavili už aj počas prípravy na rokovania, uviedol Pejovič. Informačnými kampaňami sa mení situácia v oblasti vzťahu k sexuálnym menšinám alebo osobám s postihnutím, ľudia začínajú hovoriť o veciach, o ktorých sa predtým nehovorilo, spresnil. Veľa pomohlo aj zrušenie vízového režimu s krajinami Schengenského priestoru spred dvoch rokov, čo krajinu otvorilo. Čiernohorci začali cestovať do krajín únie a učiť sa, čo EÚ znamená, otvorilo to ich mysle, povedal. V tomto smere majú na Čiernohorcov pozitívny vplyv aj turisti, ktorých počet sa zdvojnásobil. "Tento proces je veľmi interaktívny," zhrnul Pejovič.
      Do procesu prístupových rokovaní - ich oficiálne otvorenie sa očakáva v júni - sa podľa Pejoviča za čiernohorskú stranu zapojí približne 1000 ľudí. Oproti iným krajinám, ktoré rokovania absolvovali, v Čiernej Hore do tohto procesu nebudú zapojení len predstavitelia vlády, parlamentu a akademickej obce, ale aj zástupcovia mimovládnych organizácií, rôznych profesijných združení a médií, zdôraznil.
      Vzhľadom na skutočnosť, že vstup do EÚ podporuje takmer 70 percent obyvateľov Čiernej Hory, proces integrácie tiež zjednocuje obyvateľov 620-tisícovej krajiny, ktorá sa od Srbska oddelila na základe tesného referenda z roku 2006. Podmienky plebiscitu medzi vládnym táborom a prosrbskou opozíciou dojednali a na jeho priebeh dozerali slovenskí diplomati Miroslav Lajčák a František Lipka.
      "Som si istý, že proces integrácie zjednocuje, nielen obyvateľov Čiernej Hory, ale opätovne spája región. Keď Chorvátsko vstúpi v lete 2013, budeme mať po prvý raz pozemné hranice s EÚ. Keď vstúpime my, ...budeme opäť žiť v rovnakých podmienkach a rovnakých hraniciach, ako sme žili za čias bývalej Juhoslávie. Ale na inom základe, ktorý je oveľa spravodlivejší a prijateľnejší pre všetkých. Len proces integrácie do EÚ a NATO môže priniesť stabilitu, mier a prosperitu pre región - na regionálnej, ale aj na národnej úrovni," povedal Pejič.
      Dôležitou podmienkou na prijatie do EÚ - osobitne pre balkánske krajiny, kde búrlivý rozpad Juhoslávie sprevádzal 90. roky - je úspešný boj proti organizovanému zločinu a korupcii. Čierna Hora sa v minulých rokoch stala známa ako centrum pašovania cigariet do západnej Európy. Podľa Pejoviča sa situácia aj v tejto oblasti zlepšila.
      "Myslím, že situácia sa veľmi zlepšila vďaka procesu integrácie. Zmenili sme veľa zákonov a teraz prichádzajú výsledky. Vykonávajú sa intenzívne policajné akcie v rámci regionálnej spolupráce a spolupráce s Interpolom s cieľom rozbiť trasy pašovania drog, skutočne došlo k zatknutiu veľa ľudí," povedal Pejič. "Pokiaľ ide o korupciu, teraz sa dejú veci, ktoré neboli možné pred desiatimi alebo piatimi rokmi. Justícia rieši prípady vysokopostavených osôb. Veci sa zmenili, skutočne máte pocit, že vláda zákona sa stala životným princípom. Myslím si, že je to spoločný fenomén pre celý región. Sme si plne vedomí, že bez výrazných výsledkov v oblasti organizovaného zločinu a korupcie - čo sa dosiahne reformou justície, ktorá sa stane nezávislou - a bez dosiahnutia praktických výsledkov nemôžeme vstúpiť do EÚ. Takže to je hlavná priorita," vyhlásil.
      Pejovič podporil aj snahy Srbska o vstup do EÚ. "Vítame možnosť,  že Srbsko (v marci) získa štatút kandidáta na členstvo. Bolo by to kľúčové pre Srbsko, je to najväčšia krajina západného Balkánu a preto je veľmi dôležitá pre všetkých. Čím rýchlejšie budú napredovať naši susedia, tým lepšie pre nás," povedal. Zároveň vyjadril záujem Čiernej Hory aj o rýchlejšie napredovanie Macedónska, Albánska a potrebu vyriešenia vnútorných sporov v Bosne a Hercegovine a vyriešenie otázky Kosova. Podľa Pejoviča celý región patrí do EÚ, ale potrebné sú reformy a jednotlivé krajiny si členstvo musia zaslúžiť.
      Skupinové prijatie balkánskych krajín do EÚ - podobne, ako tomu bolo pri rozširovaní únie v roku 2004 - Pejovič nepredpokladá. "Rozširovanie EÚ sa veľmi zmenilo. Neviem, či bude možné veľké rozšírenie zopakovať. Chorvátsko vstúpilo samostatne, ...pokiaľ ide o zvyšok západného Balkánu, uvidíme, či sa jednotlivé krajiny môžu dostať do rovnakej pozície. Je však zrejmé, že každá krajina má svoju cestu do EÚ," povedal.
      "Určite by bolo lepšie, keby sa všetky krajiny spojili a napredovali spoločne ako celý región. Ale ak to nie je možné, potom je postup jasný, založený na výsledkoch jednotlivých krajín. Lebo nie je férové brzdiť jednu krajinu kvôli tomu, že iná nie je pripravená. A príklad Chorvátska ukázal, že takýto postup je možný. Čierna Hora môže ukázať iným krajinám regiónu, že vstup do EÚ sa dá dosiahnuť," vyhlásil Pejovič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies