A. Merkelová a F. Hollande zaujali jednotný postoj ku Grécku

NETKY.SK • 24 August 2012, 07:06 • 2 min
A. Merkelová a F. Hollande zaujali jednotný postoj ku Grécku

A. Merkelová a F.

slovakia

left justify in out

imgNemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande vyzvali Grécko, aby pokračovalo v reformách a znížilo svoje výdavky.

Lídri dvoch najväčších ekonomík eurozóny po štvrtkovej (23. 8.) pracovnej večeri v Berlíne prezentovali jednotný postoj a odkázali Aténam, že nemôžu požadovať žiadne ústupky, ak nebudú dodržiavať prísny reformný program.

Premiér zadlženej krajiny Antonis Samaras už odštartoval veľkú diplomatickú ofenzívu po Európe. Dúfa, že sa mu podarí dosiahnuť predĺženie termínu na konsolidáciu verejných financií Grécka o ďalšie dva roky.

"Podporíme Grécko, aby pokračovalo v zavádzaní reforiem, ktoré si vyžadujú veľké obete od gréckeho národa," povedala Merkelová pred začiatkom pracovnej večere. Upozornila tiež, že je dôležité, aby každý dodržiaval svoje záväzky.

Hollande zdôraznil, že chce, aby Grécko zostalo členom eurozóny, a pripomenul, že je rad na Aténach, aby vyvinuli potrebné úsilie a zabezpečili si zotrvanie v menovej únii.

Merkelová a Hollande po skončení večere neusporiadali tlačovú konferenciu, ale zdroje v Berlíne uviedli, že obaja štátnici deklarovali odhodlanie spolupracovať pri riešení problémov eurozóny a uvedomujú si svoju zodpovednosť. Zároveň ale chcú, aby sa menová únia ďalej vyvíjala.

Merkelová vystúpi pred novinármi dnes popoludní po skončení rokovania so Samarasom. A Hollande očakáva gréckeho premiéra v Paríži v sobotu 25. augusta.

Nemecko aj Francúzsko dali tento týždeň jasne najavo, že chcú najprv počkať na septembrovú správu expertov z Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) o pokroku Grécka pri plnení podmienok úveru. Dovtedy nebudú diskutovať o ich zmene.

Viacerí nemeckí vysokí politici sa však netaja tým, že nesúhlasia s predĺžením termínu na konsolidáciu gréckych verejných financií. Dvojročné predĺženie by totiž gréckych veriteľov stálo prinajmenšom ďalších 20 miliárd eur.

Francúzsko je opatrnejšie. Minister zahraničných vecí Laurent Fabius povedal iba toľko, že hlavným cieľom Paríža je "obhajoba integrity eurozóny".

Grécko má pred sebou kritické týždne, v ktorých sa rozhodne o tom, či zostane členom menovej únie.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona