A. Kiska: Vyzývam vládu a ministerstvo školstva, aby ukončili chaos

NETKY.SK • 11 September 2018, 15:16 • 2 min
A. Kiska: Vyzývam vládu a ministerstvo školstva, aby ukončili chaos

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska vyzval vládu a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby ukončili chaos kvôli transformácii ústavov Slovenskej akadémie vied (SAV) na verejné výskumné inštitúcie (VVI). Uviedol to v utorok po stretnutí s vedcami zo SAV. Ako doplnil, podľa neho je potrebné, aby mali vedci právnu istotu v tom, v akom stave sú.

slovakia

left justify in out

Kiska poznamenal, že v utorok sa asi celým Slovenskom ozýva hlas vedcov. "Mnohokrát hovoríme, že chceme, aby Slovensko bolo modernou krajinou, aby nebolo len výrobnou alebo montážnou dielňou Západu. K tomu, aby sme boli modernou a prosperujúcou krajinou, atraktívnou pre investorov, aby nám mladí ľudia neutekali, potrebujeme špičkovú vedu a výskum," povedal Kiska s tým, že sa to krajine nedarí. Poznamenal, že z pohľadu investícií do vedy a výskumu sa investuje len jedna tretina z priemeru EÚ.

 

Pripomenul, že v súčasnosti sa na Slovensku diskutuje o tom, ako pretransformovať SAV tak, ako fungujú výskumné ústavy po celom svete. Moderná veda je podľa neho základným pilierom ekonomiky, Pripomenul, že o transformácii a problémoch s tým spojených počúvame už dlhšiu dobu.

 

"V 90. rokoch 20. storočia bolo 3500 ľudí vyhodených na dlažbu zo SAV. Znova ide niečo, čo končí pre akadémiu katastrofálne. Viem, čo sa stane. Kým ja vybudujem tím, je to desať rokov tvrdej práce," povedal vedec Michal Novák. Ako doplnil, ďalších desať rokov trvá, kým ich príjmu globálne. Vedca Vladimíra Bužeka potešila morálna podpora prezidenta.

 

Skupina piatich vedcov - Vladimír Bužek, Peter Moczo, Michal Novák, Martin Venhart a Jozef Vozár, vyzvala ministerku školstva Martinu Lubyovú (nominantka SNS), aby odstúpila z funkcie šéfky rezortu. Tá, ako uviedla na utorkovej tlačovej konferencii, to neplánuje urobiť. Podľa Bužeka Lubyová v tejto súvislosti zlyhala.

 

"Ministerstvo školstva je rovnako ako vedci znepokojené stavom, do ktorého sa dostala SAV. Rovnako súhlasíme, že tento stav je dôsledkom politického tlaku a procesov, ktoré nemajú nič spoločné so snahou pomôcť našej vede," uviedol odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva. Iniciátorom tohto stavu je podľa neho SAV, ktorá nezvládla proces transformácie, a tak takmer 3500 zamestnancov už tretí mesiac udržuje v neistote.

 

Lubyovú mrzí, že práve osobnosti vedy, akými sú Venhart a Bužek, ktorí s ňou spolupracovali a ministerstvo ich podporuje, sú tí, ktorí bez predošlého kontaktu a informácií okamžite vyzývajú k jej odstúpeniu. Zákon o vysokých školách, ktorého súčasťou je aj zákon o SAV, by mal byť na programe utorkového zasadnutia Národnej rady SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona