A. Kiska: Podozrenia o prepojení zločinu na štát nemožno ignorovať

NETKY.SK • 31 Január 2019, 16:50 • 2 min
A. Kiska: Podozrenia o prepojení zločinu na štát nemožno ignorovať

BRATISLAVA - Podozrenia o prepojení zločinu na štát nemožno ignorovať a zametať pod koberec. Podľa slov prezidenta Andreja Kisku si to začínajú uvedomovať aj predstavitelia vládnej moci. Doplnil, že konanie funkcionárov pred vraždou Jána Kuciaka bude preverené.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov ho o tom informovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) počas ich štvrtkového stretnutia.

 

"Naďalej však platí, že sme len na začiatku cesty k obnoveniu dôvery v štátne orgány. Čím jasnejšie odpovede budú ľudia dostávať ohľadne minulých aj nových podozrení, tým skôr sa dôvera vráti," myslí si prezident. V tejto súvislosti doplnil, že práve poctivá práca vyšetrovateľov viedla k informovanosti o tom, aký vážny je rozklad právneho štátu na Slovensku.

 

Kiska reagoval aj na viacero informácií, ktoré ho podľa jeho slov nepríjemne prekvapili. Ako príklad uviedol, že organizovaný zločin uvažoval nad vraždou prokurátorov či bývalého politika, a že vysoký policajný funkcionár údajne na pokyn svojho nadriadeného lustroval v databázach Jána Kuciaka ešte pred vraždou. Aj preto požiadal šéfku rezortu vnútra a predstaviteľov bezpečnostných zložiek o stretnutie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❌ NEMÔŽU VŠETKO ZAMETAŤ POD KOBEREC V posledných dňoch ma nepríjemne prekvapilo viacero informácií. Šokovali ma informácie o tom, že organizovaný zločin uvažoval nad vraždou prokurátorov, či bývalého politika, a že vysoký policajný funkcionár údajne na pokyn svojho nadriadeného lustroval v databázach Jána Kuciaka ešte pred vraždou. Predstavitelia vládnej moci si začínajú uvedomovať, že po vlaňajších udalostiach, po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, nemôžu vážne podozrenia súvisiace s prepojením zločinu na štát ignorovať a zametať pod koberec. Už minulý týždeň v piatok som požiadal ministerku vnútra a predstaviteľov bezpečnostných zložiek o stretnutie. Dnes ma ministerka vnútra informovala, že jej poradca a bývalý policajný prezident končí vo funkcii a konanie policajných funkcionárov pred vraždou Jána Kuciaka bude preverené. Aj vďaka poctivej práci vyšetrovateľov dnes vieme viac o tom, aký vážny je rozklad právneho štátu na Slovensku. Ako štát ignoroval či kryl organizovaný zločin. Naďalej však platí, že sme len na začiatku cesty k obnoveniu dôvery v štátne orgány. Čím jasnejšie odpovede budú ľudia dostávať ohľadne minulých aj nových podozrení, tým skôr sa dôvera vráti. Držím prsty všetkým čestným prokurátorom, vyšetrovateľom a policajtom v ich neľahkej, ale pre našu krajinu zvlášť teraz v tomto období tak dôležitej práci. #allforjan #allformartina #slovensko #slovakia #policia #policiasr #andrejkiska

Príspevok, ktorý zdieľa Andrej Kiska (@andrejkiska),

 

Ministerka vnútra pred stretnutím s prezidentom informovala, že Tibor Gašpar končí vo funkcii jej poradcu. Povedala, že sa tak vzájomne rozhodli, aby prispeli k uvoľneniu atmosféry a zníženiu tlaku na jeho osobu.

 

"A aby skutočne nevznikali dojmy, že jeho pôsobenie na ministerstve vnútra by mohlo ovplyvňovať proces vyšetrovania," doplnila.

 

Na otázky, či sa potvrdili informácie o nariadení na lustráciu záznamov o Jánovi Kuciakovi, odpovedala, že chce počkať na výsledky vyšetrovania.

 

Ministerka zdôraznila, že informácie o viacerých podozreniach z prepojenia polície na niektoré organizované skupiny a lustráciu záznamov má len z médií. Keďže nie je orgánom činným v trestnom konaní, nemôže sa podľa svojich slov oboznamovať s informáciami z vyšetrovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies