A. Kiska: Do Marrákeša by mal ísť slovenský zástupca, je to ako samit EÚ

NETKY.SK • 30 November 2018, 17:48 • 2 min
A. Kiska: Do Marrákeša by mal ísť slovenský zástupca, je to ako samit EÚ

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska je presvedčený, že Slovensko by na konferencii v Marrákeši malo mať zástupcu, ktorý bude tlmočiť názor parlamentu a vlády. Uviedol to jeho hovorca Roman Krpelan.

slovakia

left justify in out

"Tak ako sa to deje na každom významnom medzinárodnom podujatí, ako sú napríklad samit NATO alebo samit Európskej únie," dodal.

 

Prezident je tiež podľa Krpelanových slov znepokojený vládnou krízou v súvislosti s demisiou ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) pre zahraničnopolitickú orientáciu Slovenska.

 

Lajčák sa rozhodol vzdať postu šéfa slovenskej diplomacie po prijatí parlamentného uznesenia o Globálnom pakte OSN o migrácii. Vláda SR má podľa neho k paktu zaujať nesúhlasné stanovisko.

 

Merkelová pôjde do Maroka na konferenciu o migračnom pakte

 

Má tiež vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra. Uznesenie z dielne SNS a Smeru-SD poslanci vo štvrtok (29.11.) schválili 90 hlasmi.

 

V uznesení sa nepíše, že by sa slovenský zástupca nemal na konferencii v Marrákeši zúčastniť. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) sa však podľa svojich slov spolieha sa na to, že premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) dodrží slovo a za Slovensko do Marrákeša nikto nepôjde.

 

To, že sa na konferencii slovenský zástupca nezúčastní, Pellegrini potvrdil aj na piatkovej tlačovej konferencii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona