A je tu! Štedrý deň...

NETKY.SK • 24 December 2014, 11:00 • 2 min
A je tu! Štedrý deň...

BRATISLAVA - Štedrý deň nazývaný aj Vilija, Dohviezdny deň, Pôstny deň, Kračún/Kračun/Kračuň, Predvečer Narodenia Pána vždy nastáva 24. decembra. A ide o jeden z najočakávanejších dní v roku.

slovakia

left justify in out

Štedrý večer je u niektorých kresťanov vyvrcholením adventu a zároveň začiatkom vianočných sviatkov. Štedrým večerom sa v rímskokatolíckej cirkvi končí pôst a polnočnou omšou sa začína sláviť Božie narodenie.

 

V gréckokatolíckej cirkvi je 24. december, nazývaný Predvečer Narodenia Pána, posledným dňom Filipovky - Pôstu pred Narodením Pána. Až do večera sa zachováva prísny pôst, ak však pripadne 24. december na sobotu alebo nedeľu, pôst sa presúva na predchádzajúci piatok.

 

Celý Štedrý deň je prípravou na Štedrý večer, ako po stránke duchovnej, tak aj po materiálnej. Pripravuje sa jedlo na štedrú večeru, zdobí sa vianočný stromček, čo je tradíciou až od 17. storočia, robí sa betlehem, no zároveň sa dodržiava pôst a spomína sa na predkov.

 

img

 

Obed v tento slávnostný deň by mal mať skôr pôstny charakter. Podávať by sa teda mala iba nejaká drobnosť napríklad hubový koláč alebo hubová polievka.

 

Nesmie samozrejme chýbať ani Štedrovečerná hostina. Po tradičných pokrmoch ako sú oblátky s medom, ovocie a orechy prichádza na rad polievka - obľúbená kapustnica alebo šošovicová polievka  a ako hlavné jedllo sa podáva kapor, ktorý je ale v súčasnej dobe nahradzovaný  inými druhmi rýb. K nemu sa podáva zemiakový šalát, ktorý si u nás našiel obľubu až behom 2. svetovej vojny s príchodom českých rodín.

 

No a po večeri majú najväčšiu radosť najmä deti pretože sa rozdávajú darčeky, na ktoré celý rok túžobne čakali. Dospelí sa zase tešia z ich úprimnej radosti a zo stretnutia s rodinou a blízkymi.

 

Nezabúdajte, že tento čarovný deň je jediný v roku... Preto ho prežite podľa svojich prianí a očakávaní.

 

Želáme Vám šťastné a veselé Vianoce v kruhu najbližších!

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies