A je to tu! Rusko testuje nazálnu vakcínu Sputnik V

NETKY.SK • 13 Október 2021, 09:32 • 2 min
A je to tu! Rusko testuje nazálnu vakcínu Sputnik V

MOSKVA - Podľa dokumentu zverejneného v štátnom liekovom registri budú výskumníci dobrovoľníkom aplikovať vakcínu na klinike v Petrohrade nosovým sprejom. Bude sa podávať v dvoch dávkach, rovnako ako pri injekčnej forme.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Už je to teda oficiálne, že Rusko začne testovať na dospelých dobrovoľníkoch svoju vakcínu Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 podávanú formou nosového spreja.

 

img

 

Ruské úrady v júni oznámili, že otestovali očkovaciu látku proti covidu vo forme nosového spreja na deťoch vo veku 8 až 12 rokov. Prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že Rusko potrebuje urýchliť očkovanie proti koronavírusu. V krajine sa za posledné týždne deje doslova kosenie ľudí koronavírusom. Padajú denné rekordy v počte úmrtí súvisiacich s covidom. Záujem o očkovanie je však napriek tomu v Rusku nízky, plne zaočkovaných je zatiaľ len približne 30 percent obyvateľov.

 

Ruské ministerstvo zdravotníctva zaregistrovalo Sputnik V v auguste roku 2020. Bola to vôbec prvá vakcína na svete proti chorobe COVID-19. Používanie Sputnika V bolo odvtedy schválené už v približne 70 krajinách sveta.

 

img

 

Súvisiaci článok: Rusko krádež vzorca vakcíny Sputnik V odmieta. Britom odporučili návštevu psychológa

 

Portál The Sun v pondelok informoval, že ruské tajné služby počas vývoja ukradli vzorec vakcíny proti covidu od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca a v Rusku tieto poznatky následne použili na výrobu očkovacej látky Sputnik V. The Sun sa pritom odvolával na britské bezpečnostné zložky, ktoré majú údajne o operácii dôkazy. Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý zodpovedá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, však rozhodne odmietol, že by pri jej vývoji bol použitý vzorec vektorovej vakcíny Vaxzevria ukradnutý spoločnostiam Oxford/AstraZeneca.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona