A je to tu, Gazprom oznámil šokujúci krok!

NETKY.SK • 25 Júl 2022, 18:00 • 2 min
A je to tu, Gazprom oznámil šokujúci krok!

MOSKVA - Ruský koncern Gazprom opäť obmedzuje dodávky plynu cez Nord Stream 1.

slovakia

left justify in out

Gazprom oznámil, že od stredy zníži dodávky plynu cez Nord Stream 1 na približne 20 % jeho kapacity. Údajným dôvodom je odstávka ďalšej turbíny, ktorá má ísť na údržbu. Ceny zemného plynu v Európe na túto správu zareagovali okamžite  prudkým nárastom. 


Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v nasledujúcom mesiaci na burze v Amsterdame po oznámení Gazpromu vyskočila až o 10 % na 176 eur za megawatthodinu (MWh). Kontrakt sa o 16.55 h SELČ predával po 174,50 eura za MWh.

Od obnovenia prevádzky plynovodu po ukončení jeho údržby 21. júla boli dodávky cez Nord Stream 1 z Ruska do Nemecka stabilné, približne na úrovni 40 % kapacity. Na tejto úrovni sa pohybovali aj pred odstávkou plynovodu. Ruský prezident Vladimir Putin však už minulý týždeň varoval, že dodávky by mohli klesnúť až na 20 %.

Prečítajte si aj: Sergej Lavrov zo zásadným vyhlásením! Mal by sa Zelenskyj začať obávať?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies