A. Hlina chce prísnejšie trestať krádeže kanalizačných poklopov

NETKY.SK • 18 Máj 2012, 06:47 • 2 min
A. Hlina chce prísnejšie trestať krádeže kanalizačných poklopov

A. Hlina chce prísnejšie trestať krádeže kanalizačných poklopov - Krimi  Krádeže kanalizačných poklopov by sa mali trestať prísnejšie.

slovakia

left justify in out

img

 Krádeže kanalizačných poklopov by sa mali trestať prísnejšie. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina (OĽaNO), ktorý chce požiadať ministerstvo spravodlivosti, aby pripravilo legislatívny návrh na zmenu trestného zákona tak, aby bolo jednoznačné, že ukradnutím poklopu nedôjde len ku krádeži, ale že to bude súbeh viacerých trestných činov.

"Keď ľudské beštie kradnú poklopy a umierajú kvôli tomu deti, spoločnosť sa musí zobudiť. To, že sa kradnú poklopy, sme nezistili len teraz, tento problém je dlhodobý. Existujú ľudské beštie, ktoré ich kradnú a ľudské beštie, ktoré ich vykupujú," zdôraznil Hlina. Poslanec pripomenul, že ešte v roku 2008 bol novelizovaný zákon o odpadoch, ktorého cieľom bolo minimalizovať výkup odpadu z farebných kovov a iného kovového odpadu získaného nelegálnym spôsobom z technicko-prevádzkových zariadení železničnej infraštruktúry, z dopravných značiek či z kanalizačných poklopov.

"Podľa tejto novelizácie sa majú vykupované tovary v zberniach fotograficky zadokumentovať, osoba, ktorá ich donesie, je povinná sa legitimovať a zberňa je povinná údaje tejto osoby zapísať a uchovávať. Kontrolu týchto ustanovení zákona má vykonávať Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo Obvodný úrad životného prostredia. Samozrejme, majú právo ukladať aj pokuty," vysvetlil Hlina. Ako poslanec NR SR bude preto interpelovať ministra životného prostredia s otázkami, koľko kontrol bolo vykonaných od účinnosti tejto novelizácie v zberniach, s akými zisteniami a koľko pokút bolo uložených a v akej výške. "Je totiž takým malým tajomstvom to, že tieto ustanovenia novelizácie o odpadoch sa nedodržiavajú a štátne orgány nad tým 'žmúria' oči," myslí si poslanec.

Hlina ako podpredseda výboru pre obranu a bezpečnosť zároveň požiada ministerstvo vnútra o poskytnutie informácií, koľkokrát boli vykonané operatívne šetrenia v zberniach odpadu policajným zborom za účelom objasnenia krádeží poklopov a s akým výsledkom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona