A. F. Rasmussen: NATO je kotvou istoty v období zmien

NETKY.SK • 20 Máj 2011, 06:10 • 2 min
A. F. Rasmussen: NATO je kotvou istoty v období zmien

A. F.

slovakia

left justify in out

img

V období veľkých zmien je dôležité mať "kotvu", ktorá predstavuje istotu a na ktorú sa možno spoľahnúť. Severoatlantická aliancia je takouto kotvou už viac než 60 rokov. Povedal dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vo svojom vystúpení pred slovenskými študentmi a novinármi v Bratislave.
      Aliancia umožnila podľa Rasmussena Európe a Severnej Amerike poradiť si s obrovskými výzvami v oblasti bezpečnosti.
      Počas prvých 40 rokov svojej existencie využívalo NATO svoje obranné kapacity, odstrašujúce prostriedky a odhodlanie v studenej vojne. Neskôr zohrávalo významnú úlohu pri zjednocovaní Európy a zaistení slobody a mieru na starom kontinente, pokračoval Rasmussen.
      Podľa jeho ďalších slov prostredníctvom politiky partnerstva NATO zaistilo cennú pomoc mnohým krajinám, ktoré znovu získali nezávislosť a zvrchovanosť. Medzi takéto krajiny patrili aj štáty v stredoeurópskom regióne. "A prostredníctvom politiky otvorených dverí NATO poskytlo domov." Pripomenul tiež skutočnosť, že Severoatlantická aliancia zohrávala kľúčovú úlohu pri obnovovaní mieru na Balkáne.
      "Žijeme v dobe zmien. A v dobe zmien je dôležité mať kotvu istoty, niečo spoľahlivé, niečo silné. NATO je takouto kotvou už viac než 60 rokov. Atlantická aliancia umožnila Severnej Amerike a Európe úspešne si poradiť s obrovskými zmenami, ktoré nastali v našom bezpečnostnom prostredí," zdôraznil šéf NATO.
      Od začiatku tohto storočia je podľa jeho slov NATO naďalej osobitým fórom, kde Európa a Severná Amerika rozvíjajú nové spoločné prístupy k novým spoločným výzvam, ako sú terorizmus, šírenie zbraní či kybernetické zločiny.
      "Tieto úspechy však neprišli zadarmo. Vyžadovali si tvrdú prácu, úsilie a angažovanosť," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies