A čo takto výlet do vesmíru? Rusi nám zrejme čoskoro umožnia pozrieť sa na svet z kozmu

NETKY.SK • 12 Február 2018, 11:23 • 2 min
A čo takto výlet do vesmíru? Rusi nám zrejme čoskoro umožnia pozrieť sa na svet z kozmu

Už to nepotrvá dlho a do vesmíru sa dostanú aj prví turisti. Zážitok im sprostredkujú Rusi.

slovakia

left justify in out

Diskutuje sa o tom už dlho. Mnohé spoločnosti polemizujú nad možnosťou začať prevádzkovať komerčné lety do vesmíru. Boli by tak dostupné pre každého, kto má na poplatky spojené s letom dostatok finančných prostriedkov. Doposiaľ sa však nejednalo o realistické projekty. To sa ale už čoskoro môže zmeniť. Vďaka Rusku.

 

Šéf ruskej vesmírnej spoločnosti Energia Vladimír Solntsev oznámil, že momentálne prebiehajú debaty o možnosti spustenia prvých letov s turistami do vesmíru. Podľa údajov od analytikov je trh na tento druh zážitkov už pripravený. „Bežní smrteľníci“ by tak dostali možnosť stráviť nejaký čas na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS.

 

Spoločnosť Energia, ktorá participovala na odlete Jurija Alexejeviča Gagarina v roku 1961 do kozmu, momentálne pracuje na stavbe špeciálneho modulu NEM-2, ktorý bude slúžiť na prepravu ľudí na ISS. NEM-2 bude schopný na orbit vyniesť 4 až 6 turistov. Tí tu budú mať k dispozícii pohodlné kajuty, dve toalety a dokonca aj pripojenie na internet.

 

Turisti strávia na ISS až 10 dní. Nebudú však celý čas len v jej priestoroch. Dostanú totiž možnosť vyjsť von, priamo do kozmu, kde im vyhotovia aj film alebo video.

 

Prvý takýto výlet by sa mal uskutočniť už v roku 2019, pričom jeho odhadovaná cena je približne 80 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies