Až 28 % nezamestnaných sa odmieta zdokonaľovať v práci s IT

NETKY.SK • 19 Október 2010, 11:42 • 2 min
Až 28 % nezamestnaných sa odmieta zdokonaľovať v práci s IT

Až 28 % nezamestnaných sa odmieta zdokonaľovať v práci s IT

slovakia

left justify in out

Až 28 % nezamestnaných sa odmieta zdokonaľovať v práci s informačnými technológiami. Ukázal to výskum "Digitálna gramotnosť a trh práce", ktorý realizoval Inštitút pre verejné otázky (IVO) v spolupráci so spoločnosťou Microsoft.
Ako povedal dnes v Bratislave pri prezentácii výsledkov vedúci výskumu analytik Marián Velšic, ochota zdokonaľovať sa v digitálnych zručnostiach je vyššia a stúpa s úrovňou kvalifikácie a náročnosťou vykonávaného povolania. Výskum sa realizoval na základe empirických údajov z reprezentatívnych sociologických zisťovaní IVO v roku 2005 na vzorke 1345 respondentov, v roku 2007 na vzorke 1149 a v roku 2009 na vzorke 1134 respondentov.
IVO, ako povedal jeho prezident Grigorij Mesežnikov, považuje schopnosť ľudí využívať moderné informačné a komunikačné technológie (IKT) za jeden z najdôležitejších faktorov vývoja spoločnosti.
Ukázalo sa, že úroveň konkrétnych digitálnych zručností je vysoko diferencovaná. Kým manuálne pracujúci a nezamestnaní zvládajú prakticky iba základy práce s IKT, ako je napríklad písanie na počítači, tlač dokumentov, práca s internetovým prehliadačom a podobne, duševne pracujúci, podnikatelia zvládajú na dobrej alebo veľmi dobrej úrovni aj náročnejšie činnosti ako napríklad prácu s tabuľkovým procesorom, grafickými aplikáciami, databázami a podobne.
Ukazuje sa, že zručnosť v IKT je významnou výhodou na trhu práce. Využívanie počítačov a internetu významne narastá so zvyšujúcou sa kvalifikáciou a náročnosťou povolania. Požiadavky na zvládnutie IKT sa však začínajú prejavovať aj v kategóriách manuálnych pracovníkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies