99 dní je málo času na lásku

NETKY.SK • 6 Február 2020, 06:10 • 2 min
99 dní je málo času na lásku

„Chcem zažiť deň, počas ktorého budem neprestajne snívať o tebe. Dovtedy... Dovtedy budem načúvať vetru a sledovať, ako sa hýbe zem."

slovakia

left justify in out

Ten scenár bol počuteľný už toľkokrát. Človek sa dostane do polovice života a nepripraveného ho zastihne nezmeniteľná správa.


Čoskoro zomrie, pred sebou má tri-štyri mesiace na zemi a aj to pravdepodobne utrpí ukrutnú fyzickú bolesť. A odrazu je z konca začiatok, pretože umierajúci spozná prázdnotu bytia a rozhodne sa zvyšnú časť využiť čo najlepšie. Dá výpoveď v práci, v ktorej beztak len míňal potenciál, ochutná jedlá, ktoré mu ešte nedávno pripadali ako príliš exotické, cestuje a zarobené peniaze si konečne nenecháva niekde spadnuté na dne peňaženky.


O tom je aj román 99 dní s tebou, pod ktorý sa podpísala Catherine Miller. A hoci by si niekto povedal, že stokrát obohraná pesnička nič nové neprinesie, autorke sa aj tak podarilo zahrať ju tak dojemne, aby sa hrča v hrdle nedala na konci prehltnúť.

 

img

 

Obetavá dcéra
Emma je mladá žena, ktorá lásku k literatúre najlepšie uplatňuje pri práci v knižnici. Nadriadený jej nie je sympatický a jeho pokyny ju nijako netešia, ale povolaniu je napriek všetkému verná. Keď sa jej skončí služba, ponáhľa sa ihneď domov, tam na ňu totiž čaká na pomoc odkázaná matka. Emma nikdy nepocítila chuť šampanského, nezaľúbila sa a nemá nijakú spomienku, pri ktorej by sa jej skrátil dych.


A potom sa jej na prsníku objaví hrčka a ona ani nemusí vstúpiť do ordinácie, aby zistila, čo to znamená.

 

Rovnaký sen
Nathan vedie klientov pri zoskoku z lietadla. Nahovára si, že vďaka tomu, čím sa živí, je odvážny a dobrodružstvo mu prúdi v žilách. Odjakživa ho ale máta rovnaký sen. Nič iné sa mu jakživ nesnívalo, opakuje sa to noc čo noc.


Vo sne vidí nemocničnú izbu a počuje, ako sa niekto dusí. Pochopí to tak, že je mu súdené zomrieť mladému, a tak keď ho začne trápiť bolesť a nahmatá si hrčku, vôbec nie je prekvapený.

 

img

 

Všetko sa zmenilo
Emma a Nathan sa stretnú na tom najmenej romantickom mieste, obaja v nemocnici tŕpnu, kým lekár ohlási ich meno. Ona aj on sú tam bez sprievodu a obaja si uvedomujú, že takú rozhodujúcu udalosť, počas ktorej sa im oznámi, či budú žiť a či nie, by nemali stráviť bez opory. A tak sa to začne, ona sprevádza jeho, on zasa ju. On navrhne, že by nemali premárniť ani jedinú minútu, ona ochotne súhlasí, hoci nemá ani poňatia, čo také by mala podniknúť. Od narodenia až po smrť nie je nič, iba jeden nezabudnuteľný čin, a kým ho spoločne hľadajú, prichádzajú na to, že aj tak najviac záleží na láske. Lebo ten kto miluje, je nesmrteľný. Žije v srdci toho, kto tu po ňom ostane, a ak sa zo vzťahu splodí aj dieťa, potom bude každá generácia pripomienkou. Bude sa pripomínať, že raz tu niekto bol, miloval a bol milovaný.


99 dní s tebou je kniha, ktorá donúti čitateľa položiť si základnú otázku. Je horšie zomrieť mladý alebo dožiť sa staroby a napokon si uvedomiť, že roky sú usmrtené premárnenými príležitosťami?


Catherine Miller presvedčí, že nijaký čas (ani 99 dní), nie je krátky na lásku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies