9 miliónový projekt má na Slovensko prilákať 40 vedcov zo zahraničia

NETKY.SK • 5 Február 2020, 10:54 • 2 min
9 miliónový projekt má na Slovensko prilákať 40 vedcov zo zahraničia

BRATISLAVA - Projekt Slovenskej akadémie vied (SAV) za zhruba deväť miliónov eur má prilákať na Slovensko 40 vedcov pôsobiacich v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková, prvú výzvu projektu Slovak academy of science programme 2 (SASPRO) plánujú vyhlásiť v júli tohto roka. Prví vedci by mohli začať svoje pracovné pobyty na Slovensku v januári 2021.

 

Výrazne zvýšili kvalitu vedeckého výskumu
V rámci predošlej prvej výzvy SASPRO prišlo na Slovensko 38 mladých vedcov, z ktorých väčšina zostala aj po ukončení projektu. Vedci si tu vytvorili vlastné tímy a výrazne zvýšili kvalitu vedeckého výskumu. 

 

"Príležitosť tentokrát dostane 40 vedcov, ktorí momentálne pôsobia v zahraničí a buď sa chcú vrátiť do rodnej vlasti, alebo pochádzajú z iných krajín a chcú robiť vedu na Slovensku,“ priblížil predseda SAV Pavol Šajgalík. Dodal, že im vytvoria špičkové podmienky, a budú od nich očakávať vysokú kvalitu.

Na projekte bude SAV spolupracovať aj s Univerzitou Komenského a Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave.

 

img

 

Projekt v rámci výzvy

"Každá z univerzít príjme na svoje pracoviská po desať vedcov a zvyšných dvadsať bude pôsobiť na ústavoch SAV, pričom ide o širokú škálu výskumných oblastí, ktorým sa môžu venovať,“ vysvetlila vedúca projektu Zuzana Hrabovská.

Projekt si podala akadémia v rámci výzvy programu Horizont 2020 v kategórii Marie Skłodowska-Curie Actions – COFUND. Jeho hodnotu vyčíslili približne na deväť miliónov eur.

 

Podľa Hucákovej SASPRO 2 získal od Európskej komisie celkové skóre 95,80 percenta, čím sa automaticky zaradil medzi financované projekty. Projekt SAV bude trvať päť rokov a Európska komisia preplatí 50 percent z jeho hodnoty.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona