7.časť: Kľúčom k úspešnému stávkovaniu je Money Management

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 14:00 • 2 min
7.časť: Kľúčom k úspešnému stávkovaniu je Money Management

Kurzové stávkovanie je síce predovšetkým o tipoch a o disciplíne, ale ide aj o peniaze. Na internete síce nájdete mnoho všelijakých súťaží o rôzne kredity do stávkových kancelárií a iné ceny, ale stávkovanie bez šance na skutočnú výhru za reálne stavené peniaze zvyčajne nemá ten správny šmrnc. Keď na stávkovom účte máte teda už reálne peniaze, tak prichádza otázka: Koľko vsadiť?

slovakia

left justify in out

V prvej fáze začínajúci stávkujúci obyčajne nad vsadenou čiastkou nepremýšľa. Proste vsadí toľko, koľko si môže dovoliť. V druhej fáze potom vymyslí nejaký "zaručený" systém, obvykle spočívajúci v postupnom navyšovaní vkladu tak, aby sa v prípade výhry vrátili všetky predchádzajúce prehry a navyše pribudol nejaký zisk. Tento systém sa nazýva Martingale a zvyčajne končí prázdnym stávkarským účtom. Tretia fáza prichádza, keď si stávkar znova našetrí na nový bank a začína pátrať po vyváženom a vyhovujúcom Money Managemente (Manažment spravovania financií).

Ako sme si už dávnejšie povedali, aj stávkovanie sa môže stať závislosťou a každý sa môže otestovať základnou otázkou (nie však jedinou): Prehrávate viac peňazí, ako si môžete dovoliť? Pre úspešné stávkovanie, teda okrem dobrých tipov a disciplíny, bude potrebný aj nejaký finančný manažment. Prvým logickým krokom by teda malo byť rozhodnutie, aký veľký váš bank bude. Keďže asi nikto sa nechce dostať do tej skupiny stávkujúcich, ktorí prehrávajú viac, než si môžu dovoliť, váš bank by mal spĺňať základnú podmienku: V momente, keď z neho miniete posledné euro, bude to nepríjemné pre vašu stávkarskej kariéru, ale nič zásadné pre váš osobný život.

Čo sa týka samotného Money Managementu, internet je plný najrôznejších systémov, ktoré definujú rôzne alternatívy zvyšovania a znižovania vkladov v závislosti od aktuálnej úspešnosti. Na ich užitočnosť existuje viacero názorov, keďže každému stávkujúcemu sadne niečo iné, keďže každý tipuje niečo iné, za rôzne vklady a v rôznej frekvencii. Úspešní makléri z finančných trhov tvrdia: "každá strata je uzavretou stratou a v budúcnosti je možné vytvoriť nový zisk, avšak nie vymazať minulú stratu." Preto sa odporúča vnímať každú stávku oddelene a nemeniť výšku vkladu podľa aktuálnej úspešnosti, ale disciplinovane nasledovať zvolenú dlhodobú stratégiu a aktuálnu výšku banku. Z burzy a finančných trhov sa do stávkovania dajú veľmi ľahko preniesť aj ďalšie skúsenosti a praktiky, keďže v podstate ide o to isté. Hľadáte nejaký tip (akciu), ktorý trh ohodnotil zle. V prvom rade je nutné priznať, že finančníci majú trochu viac skúseností so správou portfólia, ako stávkujúci so správou banku. Pravidiel a teórií k tejto téme je neúrekom, avšak to základné znie: "Nikdy neinvestujte do jedného tipu viac ako 3-4 percentá svojho banku!" Každý stávkujúci si môže individuálne posunúť túto hranicu o percento vyššie alebo nižšie v závislosti od toho, či je konzervatívny alebo skôr agresívny stávkar, avšak keď prekročíte tento limit, tak sa pomaly zaradíte medzi vyššie spomenutých závislých gamblerov. Tieto pravidlá totiž majú svoju logiku a ani najhoršie série prehier by vás pri ich dodržiavaní nemali zraziť tak hlboko, aby sa z toho nebolo možné dostať. Tento vklad 3-4 percent z výšky banku je potom ešte možné ďalej deliť. Obyčajne toto delenie funguje najlepšie podľa odhadovanej výšky hodnoty, ktorú v kurze vidíte. Základnou myšlienkou je staviť tým vyššiu sumu, čím je chyba bookmakera podľa vášho odhadu väčšia. Ak ste kamaráti so sofistikovanou matematikou, tak sa môžete pustiť do Kellyho rovnice (Kelly Criterion), ktorá najlepšie popisuje tento spôsob stávkovania a nájdete ju na internete. Samozrejme nie všetci sú dostatočne zdatní v pokročilej matematike, takže je aj jednoduchší spôsob - "jednotkový  systém dôvery". Princíp spočíva v tom, že ku každému potenciálnemu tiketu (či už sa jedná o sólo tip alebo akumulátor) sa priradí výška dôvery na stupnici od 1 do 5 alebo napríklad od 1 do 10 a daný podiel z maximálnej výšky vkladu sa potom na tiket vsadí.

Dodržiavaním nejako takto nastavených pravidiel by si potom stávkujúci, ktorému sa darí vyberať hodnotné kurzy, mal zaistiť pomalý, ale trvalý rast svojho banku. So stávkami 10 a viac percent z celkovej výšky banku by rýchlosť zhodnocovania prostriedkov na stávkovom účte bola síce oveľa krajšia, avšak len do tej doby, kedy by prišla kríza a trochu zvýšený výskyt neúspešných stávok. A z hľadiska pravdepodobnosti také obdobie raz prísť musí. Aby však bolo každému jasné: Žiadny Money Management vás nedokáže ochrániť pred stratami plynúcimi zo zlého tipovania, resp. keď tipujete kurzy bez hodnoty (value). Úlohou správne zvoleného finančného manažmentu je, že pri jeho dodržovaní si zaistíte prežitie banku v časoch, keď sa vám nebude dariť a naopak maximalizovať zisky v časoch, keď vaše tipy vychádzajú jak podľa zajtrajších novín.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona