7 bylín, ktoré skvelo voňajú, no ich účinky možno nepoznáte

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 19:31 • 2 min
7 bylín, ktoré skvelo voňajú, no ich účinky možno nepoznáte

BRATISLAVA - Ak si chcete prevoňať svoj domov, skúste namiesto chémie, ktorú nájdete v drogériách – bylinky. Rovnako ako éterické oleje, majú bylinky aromaterapeutické aj magické vlastnosti.

slovakia

left justify in out

Ak ste pripravení začať praktizovať „bylinnkové kúzla“, použite čerstvé listy alebo ich sušte na použitie vo vreckách. Môžete zavesiť malé zväzky okolo vášho domova, alebo spať s nimi pod vankúšom, aby ste zintenzívnili svoje sny.

 

Aníz

Účinky: povzbudzujúce účinky, zvyšuje psychické vedomie a predstavivosť.

 

Ochranné vlastnosti tejto rastliny prichádzajú v neočakávaných formách: anízové semená alebo čerstvé listy z rastliny môžu pomôcť vyhnúť sa stagnácii alebo zlu v miestnosti. Vložením vrecka anízu do vankúša sa môžete chrániť pred nočnými morami. Niektorí dokonca tvrdia, že aníz pomáha pri predtuchách. Ak sa už ale cítite príliš ako jasnovidec, aníz je chutným korením aj do pečiva. Nechajte ho rásť vo vlhkej pôde v teplej miestnosti.

 

Šalvia

Účinky: antibakteriálne účinky.

 

Môžete spáliť sušené šalvie na všeobecné účely čistenia, ako rituál, ktorý má pomôcť vyrovnať sa so stratou blízkych. Jeho čistá vôňa a antibakteriálne vlastnosti vám pomôžu doma, k tomu aby ste sa cítili sviežo.  Nechajte ju rásť v črepníku, ktorý dostane veľa slnečného svetla.

 

Levanduľa

Účinky: relaxačné, upokojujúce.

 

Pravdepodobne nemusíme napovedať, ako vonia levanduľa. Táto populárna kvetina a bylinka sa objavujú vo všetkom, od esenciálnych olejov až po bublinkové kúpele či sviečky - a len pár nádychov tejto vône vám pomôže uvoľniť sa po celom dni. Nechajte ju rásť na osvetlenom okne, kde bude rastlina v teple a suchu.

 

Harmanček

Účinky: uzemnenie, povzbudenie.

 

Rovnako ako levanduľa má harmanček (či už vo forme čaju alebo kadidla) účinky na dobrý nočný spánok. Nechajte ho rásť s čiastočným tieňom a suchou pôdou.

 

 

Mäta

Účinky: energizujúce, silné, pocity šťastia.

 

Potrebujete sa zobudiť? Držte nádobu s mätou vedľa svojej postele - vôňa určite prináša energiu. Nechajte ju rásť v rovnomerne vlhkej pôde.

 

Rozmarín

Účinky: posilnenie pamäti

 

Táto bylina môže byť bežná (a chutná) pri varení, ale môže byť rovnako efektívne, keď sa používa pri myslení. Vysypte rozmarín v kuchyni alebo vo svojej kancelárii. Nechajte ho rásť na chladnom, svetlom mieste.

 

Tymián

Účinky: pozitívne myslenie.

 

Sáčok sušeného vás povzbudí k optimizmu. Ak mávate trému pred meetingom alebo spoločenskou udalosťou, zmierňuje pocity úzkosti. Tymián je silná bylina, ktorá v prípade potreby prináša veľkú odvahu. Nechajte ho rásť v suchých a ľahkých podmienkach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies