6. apríl bol vyhlásený v roku 2013 OSN za Medzinárodný deň športu a mieru, oslavuje sa už po štvrtý krát

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 09:08 • 2 min
6. apríl bol vyhlásený v roku 2013 OSN za Medzinárodný deň športu a mieru, oslavuje sa už po štvrtý krát

NEW YORK - Medzinárodný deň športu za rozvoj a mier oslávia v mnohých krajinách sveta v tomto roku už štvrtýkrát.

slovakia

left justify in out

Valné zhromaždenie OSN v auguste 2013 vyhlásilo 6. apríl za Medzinárodný deň športu za rozvoj a mier v rezolúcii A/RES/67/296. Od roku 2014 sa tento deň pripomína v mnohých štátoch sveta. Oslavy Medzinárodného dňa športu za rozvoj a mier sú príležitosťou podporiť šport ako novátorský a účinný nástroj na uskutočňovanie pozitívnych zmien v spoločnosti a ľudí v nej žijúcich na celom svete, uviedol Medzinárodný olympijský výbor (MOV) na svojej internetovej stránke pri príležitosti prvého Medzinárodného dňa športu za rozvoj a mier.

 

Cieľom tohto medzinárodného dňa, určeného na oslavu športu, telesnej výchovy a športových či pohybových aktivít, je prispieť k prijatiu zdravého spôsobu života a zároveň k budovaniu mierového sveta. Podľa MOV je tento medzinárodný deň "výbornou tribúnou, z ktorej môžu zaznievať výzvy a žiadosti na vyššie investície do športu, do športových aj rekreačných infraštruktúr i na kvalitnú telesnú výchovu".

 

Podľa OSN šport nemožno pokladať za luxus v spoločnosti. Ide o výrazné investovanie do prítomnosti a budúcnosti najmä v rozvojových krajinách. OSN považuje šport a športové hry za ľudské práva, ktoré treba dodržiavať a uplatňovať všade na svete. Výber dátumu, 6. apríla, vysvetľuje skutočnosť, že v roku 2002 delegáti na 55. zasadnutí Svetového zdravotníckeho zhromaždenia, čo je orgán Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), povzbudili v rezolúcii WHA 55.23 členské štáty, aby sa každý rok slávil jeden deň s mottom Pohybom ku zdraviu.

 

WHO tým chcela poukázať na význam športu, telesnej výchovy a fyzických aktivít pre zdravie a dobrý pocit každého človeka. Dátum 6. apríla začali od roku 2003 viaceré občianske spoločnosti využívať na organizovanie "Svetového dňa telesnej výchovy". Na 6. apríla pripadá aj Svetový deň stolného tenisu. Ide o olympijský a paraolympijský šport. Prvýkrát sa tento svetový deň slávil 6. apríla 2015 v 70 krajinách sveta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies