5.časť: Na tipovaní sa dá zarábať, cestou je valuebetting

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 13:45 • 2 min
5.časť: Na tipovaní sa dá zarábať, cestou je valuebetting

V predchádzajúcej časti našej školy tipovania sme si povedali čo kurz vlastne znamená a ako sa tvorí. Dnes si povieme niečo o tom, prečo je vlastne kurz najzákladnejšou vecou v stávkovaní.

slovakia

left justify in out

Vo všeobecnosti existujú dva základné princípy, podľa ktorých tipujúci vyberajú tipy – väčšina hľadá víťazov, avšak tá druhá a menej početná skupina tipujúcich hľadá hodnotné kurzy (hodnota = v angličtine value). Ten prvý je obľúbenejší a rozšírenejší, ale aj stratovejší. Naopak, aby ste mohli vyberať tipy podľa hodnoty kurzov, musíte najprv vynaložiť značné úsilie, aby ste valuebetting pochopili a taktiež nie je jednoduché ho dodržiavať. To vyžaduje značnú sebadisciplínu a zároveň vám bráni tipovať „celú ponuku“. Keď si však valuebetting osvojíte, tak vašou odmenou je šanca na dosiahnutie dlhodobého zisku.

A prečo je hľadanie víťaza zlá stratégia? Pretože nikto nemá krištáľovú guľu a preto nie je schopný zakaždým trafiť víťaza. Ak sa rozhodnete tipovať na tímy, hráčov či jazdcov, ktorí podľa vás vyhrajú, tak dobrovoľne vbiehate do pasce zvanej marža stávkovej kancelárie. Stávková kancelária u väčšiny zápasov správne odhadne pravdepodobnosť výhry jednotlivých tímov a na to potom rozmiestni svoju maržu. Práve tá marža potom skôr alebo neskôr zhltne vaše peniaze. Vezmime si príklad z minulého dielu (TU), keď stávka na Košice proti Nitre v kurze 1,73 mala byť úspešná v 52 percentách prípadov. Ak by sme si teda 100x vsadili na Košice proti Nitre v kurze 1,73 a v 52 prípadoch by sme aj vyhrali, tak by sme zistili, že náš počiatočný kapitál je o 10 percent menší (52 x 1,73 – 100 = -10,04). Je to presne tých 10 percent, ktoré si stávková kancelária stanovila ako maržu. Samozrejme nezabúdajte ani na fakt, že nie vždy vyhráva favorit.

Čo teda je valuebetting? V podstate nič ťažkého, chce to len trpezlivosť, ochotu zahrať sa na stávkovú kanceláriu a vypísať si vlastné kurzy na zápasy, na ktoré zvažujete stávku. Celá pointa je v tom, že si proti sebe postavíte dva tímy a snažíte sa odhadnúť, akú má každý z nich šancu na úspech.

Vysvetlíme si to znova na zápase Košíc proti Nitre. Stávková kancelária zápas vypísala s percentami 52-21-27. Ak tento zápas vidíte zhruba rovnako aj vy, tak nemá zmysel sa ním ďalej zaoberať, pretože stávková kancelária je chránená maržou, ktorá vás do výhodnej stávky nepustí. Ak si však myslíte, že Stümpel je už starý a za zenitom, alebo brankár Laco nie je ani zďaleka v dobrej forme a Nitra sa až príliš na nich spolieha, tak si percentuálne zápas vypíšete napríklad ako 65-20-15. Keďže na rozdiel od stávkovej kancelárie nemáte k dispozícii žiadnu maržu, ktorá by vás chránila, tak vami vytvorený kurz bude opäť ideálny (súčet pravdepodobností na všetkých výsledky zápasu 1-X-2 sa musí rovnať 100). Váš autorský kurz na zápas Košice - Nitra je teda 100/65=1,54 na výhru Košíc, na remízu 100/20=5,0 a na víťazstvo Nitry 100/15=6,67. Keď už máte vytvorené vlastné kurzy, tak sa pozrite aké kurzy ponúkajú stávkové kancelárie. Keď v niektorej stávkovej objavíte vyšší kurz ako je váš autorský, tak ste objavili value. Reálny kurz na víťazstvo Košíc bol 1,73 a keby ste si ho na základe vašej argumentácie stavili, tak by vám to zhodnotilo kapitál o 12,45 percenta (za predpokladu, že váš odhad pravdepodobnosti je lepší ako bookmakerov, by ste zo 100 zápasov Košice – Nitra vyhrali v 65 prípadoch v kurze 1,73, čiže by to vyzeralo takto 65 x 1,73 = 112,45).

Ako teda taký hodnotný kurz môžeme nájsť? Hodnotný kurz sa dá nájsť dvomi základnými spôsobmi. Prvý spôsob je, že viete niečo , čo stávková kancelária nevie a nezakalkulovala to do kurzu. Napríklad ste sa mohli ísť pozrieť na tréning vášho obľúbeného mužstva a videli ste, ako sa zranil niektorý z kľúčových hráčov a musela ho odviezť sanitka. V takomto prípade by ste mali informáciu, ktorá zvyšuje šance súpera a nie je zatiaľ zakalkulovaná v kurze a tým pádom máte k dispozícii hodnotný kurz. To však zvyčajne trvá len do tej chvíle, kedy sa táto informácia objaví na internete a stávkové kancelárie znížia kurz.
Druhý spôsob je odlišná interpretácia predzápasových informácií. Jednoducho povedané – myslíte si niečo iné ako stávková kancelária. Videli ste posledný zápas a nemyslíte si, že tím je tak zlý, ako si myslia ostatní. Ste presvedčený, že nový tréner je génius, ktorý tímu prospeje a prekvapí súpera vhodne zvolenou taktikou. Ak je váš odhad lepší ako odhad stávkovej kancelárie a budete vsádzať na hodnotné kurzy, tak z dlhodobého hľadiska budete na tipovaní profitovať. Nebude to síce také jednoduché ako dať na tiket Barcelonu, Man Utd a Bayern Mníchov, ale určite vás to bude stáť o mnoho menej peňazí a na rozdiel od spomenutej 3-kombinácie sa na tom dá zarobiť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona