5 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri plánovaní vašej novej spálne

NETKY.SK • 26 September 2019, 15:00 • 2 min
5 vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť pri plánovaní vašej novej spálne

Dôležitosť a význam spálne nie je v dnešnej dobe plnej stresu dobré podceňovať. Ide o miesto, kde ľudia relaxujú, získavajú pohodlie a potrebnú silu na nový deň. Preto je v tejto miestnosti dôležité vytvoriť harmonickú atmosféru, aby nielen podporovala relaxáciu, ale aj umožnila osobám v nej si maximálne odpočinúť.

slovakia

left justify in out

V tomto článku sa preto zameriame postupy, ako správne zariadiť spálňu, pričom treba zohľadniť osobitosti jej usporiadania a všetky dôležité rozmery. Spomenieme si 5 najdôležitejších vecí, na ktoré by ste pri jej plánovaní nemali zabudnúť. Veď od kvalitného spánku predsa závisí naša existencia.

 

„Spánok je pre človeka to isté čo naťahovanie pre hodinky.“

(Arthur Schopenhauer)

 

Kvalitná posteľ s úložným priestorom

 

Ku kvalitnému spánku potrebujeme predovšetkým posteľ. V prvom rade si ju dobre vyberte a určite, kde bude stáť. Najvýhodnejšou možnosťou je ležať s pohľadom na dvere, pričom svetlo z okna dopadá buď na pravú alebo vašu ľavú stranu. Tiež si všimnite, ako blízko k posteli bude vchod do kúpeľne alebo šatne.

 

Čo sa týka samotnej kvality postele, voľte si vždy pevnejšie materiály, aby vám vydržala čo najdlhšie a zvládla aj tú najväčšiu záťaž. Najlepšie je samozrejme drevo, ideálne dub a potom možno trochu viac priemyselný materiál kov.

 

Nech sa rozhodnete akokoľvek, určite na posteli nešetrite ani trochu, pretože je to investícia aj do vášho zdravia. Zohľadniť výber s dizajnom samotnej spálne dnes a vďaka širokému sortimentu nebude problém. Ak máte malý byt, veľmi dobre urobíte, ak si vyberiete posteľ do spálne s úložným priestorom. Ako sa časom určite presvedčíte, voľného miesta nie je v dome nikdy dosť.

 

Dobrý matrac

 

V súvislosti s kúpou postele už riešte aj matrac. Vopred si premyslite, aká bude výška matraca a postele. Napríklad pre staršie osoby nenavrhujeme čo najnižšie modely s matracom, pretože vstávanie z takejto postele bude pre nich nepríjemné. Vyberajte ju individuálne svojej postave, veku a hmotnosti. Nové matrace na posteľ musia spĺňať kritéria tej najvyššej kvality!

 

- Výber matraca na posteľ je pre dospelých omnoho ľahší. Pre 90 % ľudí vo veku od 20 do 50 rokov je vhodných model strednej tvrdosti. Zamerajte sa však na zdravie a relax.
- Po 50 rokoch je dobré lôžko čo najviac zmäkčiť, aby sa minimalizoval protitlak na kĺby a aby sa nenarušil prietok krvi.
- Nezabudnite ani na to, že čím vyššia je fyzická aktivita u človeka, tým mäkšie je potrebné lôžko na to, aby sa počas spánku mohlo dôkladne zotaviť.

 

Hmotnosť človeka je úmerná tuhosti povrchu na spanie v tomto rozmedzí:

 

- Do 60 kg - mäkké a mierne mäkké matrace;
- 60 - 90 kg – priemerná tvrdosť;
- 90+ kg - mierna a zvýšená tvrdosť.

 

Úložný priestory

 

Ak v spálni nie je dostatok miesta, zvážte zabudované úložné systémy. Napríklad si objednajte posteľ so zdvíhacím mechanizmom alebo inak zabudovaným úložným priestorom. V takom prípade si však vyberte nie príliš ťažký matrac (nie viac ako 30 - 40 kg), aby ste lôžko mohli ľahko zdvíhať a spúšťať. Pokúste sa skombinovať nábytok rôznych veľkostí, napríklad šatník a komodu - vyzerá to výhodne a vytvára to pohodlie.

 

Kvalitné vstavané skrine do spálne

 

Svoje môže urobiť aj dobrá vstavaná skriňa do spálne. Takáto skriňa pomáha sústrediť veci na jednom mieste takým spôsobom, že keď vstúpite do tohto dobre usporiadaného priestoru, máte o všetkom prehľad. Navyše nenarúša vzhľad celej miestnosti a vytvára s ním dokonalú harmóniu.

 

Srdcom skríň je väčšinou rámový systém pozostávajúci z kovových a drevených stojanov alebo koľajníc, na ktorých sú pripevnené všetky potrebné prvky. Skriňa takejto modulárnej zostavy sa vyznačuje flexibilitou, vizuálnou a štrukturálnou ľahkosťou rámu kombinovanou s výplňou a otvorenosťou systému. Výhody modulárnych vstavaných úložných systémov tak prechádzajú do kompaktnosti, pohodlia a trvanlivosti štruktúry modernej spálne.

 

Komody

 

Komoda sa v spálni nepovažuje za základnú nevyhnutnosť, no v niektorých prípadoch sa bez nej nezaobídete. Dá vám odpovede na otázky, kam dať posteľnú bielizeň, oblečenie, doplnky, knihy a ďalšie drobnosti? Často však slúži aj ako TV stojan, toaletný stolík, nočný stolík, prebaľovací pult a dokonca aj ako žehliaca doska.

 

Každému z nás je samozrejme jasné, že by mala zapadať do celého dizajnu spálne, ale byť aj zároveň funkčná a nebrániť voľnému pohybu v tejto miestnosti.

 

Ako materiál je najlepšie prírodné drevo. Je najodolnejšie, bezpečné a estetický krásne. Plast sa na výrobu komody v spálni používa zriedka, tento materiál je vďaka svojej odolnosti voči vlhkosti a hygiene vhodnejší pre kúpeľne, ale konečné rozhodnutie je na vás. Doplnkovými materiálmi je aj sklo a kov.

 

Každá osoba sa však snaží vybaviť si svoju spálňu tak, aby sa pre ňu stala miestom skutočného odpočinku, a preto si volí ten najlepší nábytok a zariadenie. Volí si štýlové, elegantné a pohodlné možnosti, ktoré sa postarajú o maximálny komfort a plnohodnotný odpočinok v spálni. Preto myslite na to aj vy a budete prekvapení, ako dobre vám kvalitný spánok prospeje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies