5 spôsobov, ako dosiahnuť, aby vás vykúrená miestnosť v zime zohrievala čo najdlhšie

NETKY.SK • 16 Január 2019, 09:00 • 2 min
5 spôsobov, ako dosiahnuť, aby vás vykúrená miestnosť v zime zohrievala čo najdlhšie

Keď sa zima a mráz dostane do vašej tesnej blízkosti, hľadáte a uvažujete nad spôsobmi, ako teplo v dome a interiéri nielen udržať, ale pri jeho tvorbe aj ušetriť. V období, keď sa náklady na tento zdroj vykurovania zvyšujú, je dobré na to myslieť ešte viac. Pozrite sa preto s nami na niekoľko univerzálnych tipov, ktoré by vám pri dosahovaní tohto cieľa mali pomôcť.

slovakia

left justify in out

1. Zaistite si správnu izoláciu fasády spolu s projektom rodinného domu

 

Asi žiadne nové zistenie, no stále málo ľudí si jej kvality dostatočne uvedomuje. Platí to najmä v starších rodinných domoch, z ktorých mnohé o niečom podobnom ani "nesnívajú".

 

  • Pri izolácii vášho domu si môžete vybrať z mnohých typov. Ak chcete zvoliť ten najlepší, mali by ste si najprv určiť nasledovné:
  • Kde chcete alebo musíte nainštalovať / pridať izoláciu.

Zvážiť odporúčané hodnoty R pre oblasti, ktoré chcete izolovať.

Ideálne je, ak tieto veci riešite ešte a v rámci úspešného projektu rodinného domu, no pri výbere skutočných profesionálov sa dá zaistiť kvalitné izolovanie každého jedného domu aj priebežne.

 

2. Regulujte teplotu

 

Komfort je dôležitý aj v zime, ale nie za každú cenu. Aj tu platí, že menej je niekedy viac. Regulovaním teploty v dome sa váš účet zníži a teplotná účinnosť bude vysoká. Namiesto toho, aby ste museli vždy ručne manipulovať s termostatom, teraz keď opustíte dom alebo sa doň naopak vrátite, odporúčame vám nastaviť si ho automaticky, podľa časov, ktoré vám najviac vyhovujú v konkrétnu hodinu dňa alebo v noci. Nezabudnite pritom sledovať aj aktuálny stav vlhkosti. Vďaka moderným meračom, ktorých je na trhu naozaj veľa, je to jednoduché.

 

3. Pozor na vaše krby

 

Ak ste si pri stavbe svojho rodinného domu nechali postaviť krb na kľúč, určite od neho očakávate dokonalé prehriatie miestnosti a ďalších susedných izieb. Vďaka dokonalému systému prieduchov je to jednoduché zaistenie tepla. Navyše ide o vytvorenie príjemnej atmosféry, ktorá sa nedá nahradiť ničím iným.

 

Ale pozor, aby krb disponoval najlepšími vlastnosťami, musí byť zhotovený z tých najlepších materiálov. Predná časť by mala byť zo skla, pretože udržuje viac tepla. Dymovod by mal mať zasa klapku, ktorá po spálení dreva nebude vpúšťať chladný vzduch z komína dnu.

 

4. Tesnenia sú možno už opotrebované

 

V domácnosti môže dôjsť k úniku teplého vzduchu najmä v časti okien a medzi dverami. Bez ohľadu na materiál, z ktorého sú vyrobené, by ste mali prekontrolovať ich tesnenie. Ak si na to netrúfate, oslovte s požiadavkou správneho nastavenia okien na zimný režim odborníkov.

 

5. Preč s bariérami

 

Ak ste si len pred nedávnom kúpili nádherne dlhé a ťažké závesy, možno sa problém s prúdením tepla do interiéru objaví aj u vás. Pokiaľ nemáte na to podmienky a teplo sa u vás dlho nezdrží, vymeňte ich.

 

Nápadov na pekné bývanie plného inšpirácií je naozaj dosť, takže aj s krátkym závesom, roletou, žalúziou alebo bez, budú a môžu vaše okná vyzerať dokonale. Základom je predsa to, že budete mať doma stále príjemné teplo.

 

Nezabudnite samozrejme ani vetrať. Intenzívne a v intervale 5 minút pri plne otvorenom okne. Veľmi dobrou vecou je v tomto prípade myslieť aj na izolovanie podlahy. Použiť pri rekonštrukcii alebo stavbe špeciálnu izolačnú penu, ktorej vlastnosti oceníte aj v tej najväčšej zime. Od nôh ide predsa najčastejšie ten najväčší chlad, tak na to nezabúdajte. Rovnako ako na naše rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies