4.časť: Kurz vyjadruje pravdepodobnosť na výhru

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 17:00 • 2 min
4.časť: Kurz vyjadruje pravdepodobnosť na výhru

V predchádzajúcich častiach našej školy tipovania sme si povedali už niečo o histórii stávkovania, vysvetlili sme si základné pojmy a načrtli si ako funguje samotný trh v závislosti od kontinentov. Dnes si povieme, čo vlastne samotný kurz znamená a ako sa tvorí.

slovakia

left justify in out

Pre väčšinu tipujúcich kurz znamená len to, koľkokrát sa mu znásobí vklad v prípade úspešnej stávky, ale skúsení tipujúci v ňom vidí niečo viac – pravdepodobnosť. Je to pravdepodobnosť odhadovaného výsledku tipujúcim, ktorá nie je uvedená v percentách, ale v našich končinách desatinným číslom, ktoré je ešte upravené o maržu stávkovej kancelárie. Ako sa teda kurz tvorí? Tvoria ho väčšinou bookmakeri a základ je rovnaký už niekoľko storočí. V podstate k tomu stačí pero, papier a nejaká udalosť. Princíp je jednoduchý – každá udalosť alebo zápas musí na 100% nejako dopadnúť (so skrečom v tenise, zrušením zápasu apod. už dnes počítajú pravidlá všetkých stávkových kancelárií). Úlohou bookmakera je, aby tú 100% pravdepodobnosť rozdelil medzi všetky možné výsledky danej udalosti alebo zápasu.

Ďalším faktorom je marža bookmakera, ktorá vyjadruje rozdiel medzi ideálnymreálnym kurzom. Zoberme si napríklad zápas 33.kola slovenskej Extraligy medzi Košicami a Nitrou. Bookmaker si utriedi všetky informácie, ktoré k tomu zápasu má k dispozícii, pridá k tomu svoju intuíciu a vytvorí odhad. Jeho odhad rozdelenia pravdepodobnosti výsledkov 1-X-2 vyjadrujú kurzy. V prípade spomenutého zápasu teda určil 52% pravdepodobnosť, že Košice na domácom ľade porazia Nitru, že zápas skončí remízou s 21% pravdepodobnosťou a na výhru Nitry zostávajúcich 27%. Kurz sa potom vypočíta ako podiel celkovej (100%) pravdepodobnosti a šance na každý možný výsledok. Takže kurz na Košice by bol 100/52=1,92, remíza 100/21=4,76 a výhra Nitry 100/27=3,70. Takto by teda vyzerali ideálne kurzy, bez akejkoľvek marže stávkovej kancelárie. Keďže však aj stávkové kancelárie sú len obchodnými spoločnosťami, tak sa snažia vytvárať zisk.

Tak ako si hocijaký obchodník priráta svoj zisk k nákupnej cene tovaru či služieb, tak aj bookmaker pripočíta svoju maržu k ideálnemu (100%) kurzu. Na každý zápas rozmiestni svoju maržu, ktorá ho jednak chráni pred pohybmi trhu a hlavne zaručuje zisk v dlhodobom horizonte. Reálna kalkulácia kurzov na zápas Košice – Nitra vyzerá tak, že stávková kancelária  s 10% maržou ponúkne na Košice kurz 1,73 (=90/52), na remízu 4,29 (=90/21) a na Nitru 3,33 (=90/27). Aby stávky na Košice boli v dlhodobom horizonte úspešné pre tipujúceho, museli by vyhrať aspoň v 57,8% prípadov (100/1,73), čo je však už o 5,8% viac, ako je podľa stávkovej kancelárie pravdepodobné.

Výška marže je väčšinou definovaná dvomi okolnosťami – stratégiou stávkovej kancelárie a typom zápasu. Stratégia sa odvíja od toho, či sa chce stávková na trhu presadiť vysokými kurzami, agresívnym marketingom, alebo skôr takou strednou cestou. Nie je totiž ľahké skombinovať vysoké kurzy s agresívnym marketingom, nakoľko vysoké kurzy znamenajú nižšiu maržu pre samotnú stávkovú kanceláriu a tým pádom aj menší zisk, čo znamená aj menší marketingový rozpočet. Marža podľa typu zápasu zase udáva, s akou istotou bookmaker vypisuje daný zápas, resp. celú ligu. Kurzy na vysoko sledované ligy ako napr. Premier League alebo domáce ligy, kde je malá pravdepodobnosť, že by bookmakerovi ušla nejaká podstatná informácia, sa môžu pohybovať v oveľa vyšších hladinách ako kurzy na nejakú nižšiu súťaž niekde v Južnej Amerike, kde tie informácie tak dostupné nie sú.

Stávkové kancelárie sú teda vďaka marži vo výhodnejšej pozícii ako samotný stávkujúci, avšak stávkujúci napriek tomu môže byť dlhodobo úspešný za predpokladu, že pozná maržu jednotlivých stávkových kancelárií a hlavne vďaka možnosti, že si môže staviť kedy chce. Keď sa mu zdá, že stávková nerozpísala pravdepodobnosti správne a tým pádom v kurze vidí hodnotu (value).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona