34 krajín vrátane Slovenska vyjadrilo obavy z účasti Rusov a Bielorusov na OH 2024

NETKY.SK • 21 Február 2023, 11:30 • 2 min
34 krajín vrátane Slovenska vyjadrilo obavy z účasti Rusov a Bielorusov na OH 2024

PARÍŽ - Dovedna 34 krajín vrátane Slovenska vyjadrilo v pondelok "znepokojenie" nad návrhom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) umožniť ruským a bieloruským športovcom súťažiť na OH 2024 v Paríži pod neutrálnou vlajkou.

slovakia

left justify in out

Spoločné vyhlásenie podpísali podľa CNN ministri športu a kultúry 34 krajín vrátane USA, Kanady, Británie, Francúzska, Nemecka, ale napríklad aj Slovenska, Rakúska, Česka či Poľska. MOV ešte v januári oznámil, že hľadá spôsob, ako by športovcom z Ruska a Bieloruska, ktorí nepodporili ruskú inváziu na Ukrajinu, bolo umožnené súťažiť pod neutrálnou vlajkou. Odvolal sa pritom aj na vyjadrenia ľudskoprávnych expertov z OSN, podľa ktorých by udelenie zákazu štartu športovcom na základe ich národnosti predstavovalo diskrimináciu. Ukrajina sa proti takémuto návrhu ohradila a pohrozila bojkotom hier, k čomu vyzvala aj ostatné členské krajiny MOV.

 

Dovedna 34 krajín sveta teraz MOV vyzvalo, aby objasnil, čo znamená zmienená "neutralita", akú majú mať na hrách ruskí a bieloruskí športovci. Uviedli pritom, že sa neobjasnia základné otázky a podrobnosti takéhoto modelu, nesúhlasia s tým, aby sa ruským a bieloruským športovcom umožnilo súťažiť. Obavy vyjadrili najmä z prepojení, aké existujú medzi športovcami, štátom a armádou. "Máme vážne obavy o to, nakoľko je možné, aby ruskí a bieloruskí olympijskí športovci súťažili ako 'neutrálni'... keď sú priamo financovaní a podporovaní svojimi štátmi," uviedli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies