2.časť: Základné termíny a pojmy v tipovaní

NETKY.SK • 18 Jún 2013, 14:00 • 2 min
2.časť: Základné termíny a pojmy v tipovaní

Tipovanie, tak ako každé odvetvie, má tiež svoje vlastné pojmy a termíny, ktoré začínajúcim tipujúcim či stávkarom mnohokrát robia problémy. V tejto časti si teda vysvetlíme základné pojmy a termíny, ktoré sú buď priamo prebraté alebo preložené z angličtiny, keďže ako sme si povedali už v 1.časti, stávkovanie ako také bolo populárne hlavne v anglicky hovoriacich krajinách. Čo teda vlastne znamenajú termíny hendikep, dvojtip, livebetting atď.?

slovakia

left justify in out

Čo je teda základom tipovania, sú to stávky na poradie alebo 1-X-2?  Dnes sú najpopulárnejšie stávky na kolektívne športy ako futbal, hokej či basketbal, takže skôr stávky 1-X-2. Avšak uplynulých zhruba 300 rokov to boli stávky hlavne na kone, takže tam sa tipovalo hlavne poradie. Takže čo to poradie vlastne je? Na každý pretek alebo súťaž, v ktorej štartujú viac ako dvaja súťažiaci či tímy, sa dá vypísať poradie. V každej takejto stávke na poradie sa dá staviť na víťaza a umiestnenie do 3., 5. Či 10.miesta (samozrejme môžu to byť aj iné umiestnenia, závisí od bookmakera). Kurzy na poradie sa dnes dajú nájsť takmer v každej stávkovej a na rôzne športy. Môžete si staviť na poradie na rôznych tenisových turnajoch alebo na konečné tabuľkové umiestnenie v akejkoľvek lige (sezónne stávky). Väčšinou si na poradie môžete staviť pred začiatkom turnaja alebo ligovej sezóny, niektoré stávkové kancelárie však ponúkajú kurzy na poradie aj počas turnajov či sezóny.

Stávky na poradie dnes už nepatria medzi tie najpopulárnejšie, keďže čakať napríklad 10 mesiacov na výhru je pre väčšinu tipujúcich nuda, nehovoriac o tom, že počas celej doby trvania stávky v tom má stávkujúci „utopené“ peniaze. Mnoho tipujúcich práve preto uprednostňuje priame stávky 1-X-2 na konkrétne zápasy. Keď hrá napr. Barcelona proti Realu Madrid a predpokladáme výhru domácich, tak si môžeme vsadiť na výsledok tohto zápasu a po skončení si môžeme ísť vyzdvihnúť svoju výhru, keď sme boli úspešní.

Vo futbale, hokeji alebo aj v iných športoch existuje možnosť, že zápas skončí v riadnom hracom čase nerozhodne, čiže remízou. Pri takýchto zápasoch máme k dispozícii stávky 1-X-2 (ang. 3-way), keďže zápas má potenciálne tri možné výsledky – výhra domácich (tip 1), výhra hostí (tip 2) alebo remíza (tip X). Drvivá väčšina stávkových kancelárií ponúka aj kurzy na dvojtip – čiže 1X (neprehra domácich), X2 (neprehra hostí) alebo dokonca 12 (výhra domácich alebo hostí). Na tieto dvojtipy sú síce omnoho nižšie kurzy, ale zato poskytujú vyššiu pravdepodobnosť správneho tipu. Samozrejme športy ako tenis alebo volejbal nemôžu v žiadnom prípade skončiť remízou a v ponuke sú teda len dva možné tipy – 1 a 2 (ang. 2-way). Samostatnou kapitolou je basketbal, kde síce môže nastať remíza, ale veľa stávkových kancelárií neponúka túto možnosť a berú do úvahy výsledok aj po prípadnom predĺžení. Preto si vždy dôkladne pozrite či tipujete výsledok 2-way alebo 3-way.

Ďalším pojmom je stávka na hendikep. Keď napríklad Manchester United privíta na domácom ihrisku Wigan, tak je veľká pravdepodobnosť, že favorit vyhrá aj vyšším rozdielom ako len o jeden gól. Stávkové kancelárie vypisujú kurzy na hendikepové stávky, keď favorit musí vyhrať min. o 2 góly, o 3 góly alebo aj vyšším rozdielom. Pojem hendikep pochádza z konských dostihov, keď najlepším koňom pridávali do sedla železné tehličky, aby niesli väčšiu váhu, neutekali slabším súperom hneď od začiatku a aby bol dostih zaujímavejší. Podobne je to aj v dnešných športových stávkach. Na spomenutý zápas Manchestru United proti Wiganu by sme v mnohých stávkových našli vypísané rôzne hendikepy – 0:1, 0:2 či aj 0:3. Tento formát hendikepov sa volá Európsky hendikep, keď v prípade, že ste si stavili na výhru Man Utd aspoň o 2 góly (hcp 0:1 tip 1) a United by vyhral iba o gól napr. 2:1, tak by vaša stávka bola prehrávajúca. Prehrávajúca by však bola aj keby ste si stavili na na Wigan, že neprehrá o 2 a viac gólov (hcp 0:1 tip 2). Ako je to možné? Totiž aj hendikepy môžu byť 3-way (európsky hcp) a 2-way (ázijský hcp). Ázijský hcp je jednak označený, že sa jedná o tip na ázijský hendikep, ale má aj charakteristické značenie, môže totiž byť vypísaný napr. ako -1,5/+1,5. Tento konkrétny hendikep je presne ten istý ako vyššie spomenutý európsky 0:1 s tým, že je eliminovaná možnosť remízy (0,5/1,5/2,5/3,5 atď). Keď by sme mali stávku, že Wigan neprehrá o dva a viac gólov, mali by sme tip +1,5 a pri výsledku 2:1 by bola v ázijskom hcp vyhrávajúca, keďže ku gólom Wiganu by sme pripočítali +1,5 a výsledok by teda bol 2:2,5, čo pri európskom formáte 0:1 by to bola len remíza 2:2. S hendikepovými stávkami sa môžeme stretnúť pri všetkých druhoch športov či už je to futbal, hokej, basketbal, hádzaná či tenis. Možno ste už videli vypísanú stávku DNB (draw no bet) alebo SBR (stávka bez remízy), čo je vlastne to isté a ruší možnosť remízového výsledku, čo samozrejme zohľadňujú aj kurzy na túto stávku. V prípade, že by zápas reálne skončil remízou, tak sa tento zápas na tikete ruší a buď sa vráti vklad (pri sólo stávke) alebo sa tento zápas bude počítať s kurzom @1.0 pri kumulovanej stávke.

Ďalším pojmom je Totals, čo sú stávky na počet gólov, bodov, setov atď., ktoré v danom zápase dosiahnu hráči alebo tímy. Aj tu sa môže jednať o 3-way alebo 2-way a opäť nám to jasne napovie to 0,5 v počte gólov. Keď je napríklad vypísaná hranica gólov +/- 2,5g tak sa jedná o 2-way výsledok a môžete tipovať či padne viac (3 a viac) alebo menej (0 až 2) gólov ako je vypísaná hranica.    

Už aj slovenské stávkové kancelárie ponúkajú rôzne špeciálne stávky, ktoré nám umožňujú si staviť na rôzne udalosti v zápase, ktoré výsledok priamo neovplyvňujú. Staviť si tak môžeme napr. na strelcov gólov, kto dostane žltú kartu alebo ich počet, kto zaháji výkopom zápas atď.

Vďaka rozmachu internetu sa objavili online stávkové kancelárie, ktoré nemajú kamenné pobočky a aj preto často krát ponúkajú najvýhodnejšie kurzy. S online stávkovými prišiel aj nový druh tipovania – livebetting (stávkovanie naživo počas zápasu). V podstate je to rovnaké tipovanie víťaza alebo 1-X-2, ale kurzy sa neustále menia podľa vývoju zápasu. Staviť si tak môžete napríklad na Manchester Utd, ktorý v 36.minúte prehráva s Wiganom 0:1 a myslíte si, že sa mu podarí otočiť zápas. V takomto prípade bude na Man Utd kurz okolo @2.50, aj keď pred zápasom by ste sotva našli vyšší kurz ako @1.30. Tento druh stávkovania má svojich fanúšikov a je obľúbený hlavne medzi profesionálnymi stávkarmi, ktorý sa stávkovaním živia. Ale o tom si povieme niekedy nabudúce...




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies