22 ľudí zabil v provincii Kunduz samovrah s autom plným výbušnín

NETKY.SK • 9 August 2015, 09:37 • 2 min
22 ľudí zabil v provincii Kunduz samovrah s autom plným výbušnín

KÁBUL - Útok samovražedného atentátnika z radov Talibanu, ktorý sa odpálil v aute plnom výbušnín, zabil v sobotu večer v severoafganskej provincii Kunduz najmenej 22 ľudí.

slovakia

left justify in out

O najnovšom v sérii smrtiacich útokov informovala polícia.


K incidentu došlo na zhromaždení provládnych milícií v okrese Chanabad. Medzi mŕtvymi boli štyria miestni vojenskí velitelia.


V piatok zabili tri bombové útoky v metropole Kábul desiatky civilistov a zranili stovky ďalších, čo je najvyšší počet civilných obetí a zranených odkedy Pomocná misia OSN v Afganistane (UNAMA) začala v roku 2009 tieto útoky a ich obete systematicky zaznamenávať.


Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 

Pri jednom z piatkových útokov, ktorého cieľom bola vojenská základňa zahraničných síl v Kábule, zahynul americký vojak a ďalší utrpeli zranenia. Potvrdil to Biely dom.


Národná bezpečnostná poradkyňa amerického prezidenta Baracka Obamu, Susan Riceová, hovorila o útokoch v sobotu s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním. Vyjadrila mu sústrasť v súvislosti s desiatkami mŕtvych a stovkami zranených a ubezpečila afganskú vládu o americkej podpore v boji s terorizmom.


Afganské ministerstvo vnútra vo vyhlásení informovalo, že v piatok večer zaútočili na vojenskú základňu koaličných síl na predmestí Kábulu štyria militanti. Ministerstvo nepotvrdili afganské obete, iba uviedlo, že bezpečnostné sily zastrelili všetkých štyroch útočníkov ešte pred ich vstupom na základňu.


K útoku na základňu, rovnako ako k útoku pred policajnou akadémiou, pri ktorom prišlo o život 25 kadetov, sa prihlásil Taliban. Pri treťom útoku v Kábule zabil v piatok výbuch bomby v nákladiaku 15 ľudí.


Taliban sa prihlásil aj k útoku v Kunduze, kde bolo podľa jeho slov cieľom "nezávislé zhromaždenie členov protitalibanských milícií."


Z Kunduzu sa tento rok stala najnebezpečnejšia afganská provincia pre civilistov, za prvých šesť mesiacov roka tam podľa nedávnej správy OSN zaznamenali pri pozemných incidentoch 52 mŕtvych a 162 zranených. Taliban tiež počas jarnej ofenzívy dosiahol výrazný postup smerom k hlavnému mestu Kunduz.


Sérii útokov predchádzal týždeň zmätkov o to, kto vlastne vedie Taliban. Objavili sa náznaky, že nie je taký jednotný, ako vyzeral byť, keď vyšlo minulý týždeň najavo, že zakladateľ a najvyšší vodca Talibanu Muhammad mulla Umar je už dva roky mŕtvy.


OSN v stredu uviedla, že za prvých šesť mesiacov rok 2015 bolo v dôsledku vládnych bojov s Talibanom a militantmi Islamského štátu zabitých alebo zranených takmer 5000 civilistov, čo je najviac, odkedy to OSN začala v roku 2009 zaznamenávať.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies