2017: Keď sa kryptomeny stali novou investičnou príležitosťou - 1.časť

NETKY.SK • 1 Január 2018, 21:03 • 2 min
2017: Keď sa kryptomeny stali novou investičnou príležitosťou - 1.časť

LONDÝN – Uplynulý rok 2017 bol zlomovým rokom pre kryptomeny. Namiesto platobných prostriedkov sa z nich stala investičná príležitosť, ktorá priťahuje čoraz väčšie masy. A práve masový ošiaľ býva často nebezpečný.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V januári 2017 bola celková trhová kapitalizácia všetkých kryptomien iba 15 miliárd dolárov, avšak na konci roka to už bolo 600 miliárd, čo je 3.900% nárast. Trh s kryptomenami tak dosiahol ďalšiu významnú métu, keď sa z ľahko prehliadnuteľného segmentu stalo niečo, čo je dnes už ťažké ignorovať.

 

Denný objem obchodovania s kryptomenami dosiahol v máji jednu miliardu dolárov a odvtedy prudko rástol až na súčasných 20-25 miliárd. Pred vianočnými sviatkami sa objem obchodov pohyboval dokonca na úrovni takmer 60 miliárd denne.

 

img

 

Trh s kryptomenami priťahuje stále viac rôznorodých investorov – od technicky zdatných tínedžerov a jednotlivcov, ktorí chcú investovať svoje úspory, cez profesionálov a finančných poradcov, ktorí zastupujú svojich klientov, až po sofistikované investičné fondy a inštitúcie. Ľudia sledujú titulky v novinách, vidia v správach obrovské výnosy a príbehy šťastlivcov, ktorí sa cez noc stali milionármi.

 

Kryptomeny sú stále v skorom a nezrelom štádiu ich existencie, ale vyvíjajú sa rýchlym tempom. Uplynulý rok bol prelomový, nárast popularity kryptomien bol enormný a takmer všetky digitálne peniaze zhodnotili svoju cenu v stovkách až tisícoch percent. S odstupom času budeme považovať rok 2017 za ten, v ktorom sa kryptomeny oficiálne stali novou hlavnou triedou aktív, ktoré ponúkajú špeciálne príležitosti a výzvy.

 

img

 

Fragmentácia

 

Investovanie do kryptomien zvažuje dnes snáď každý, kto počul alebo videl v správach informáciu o ich masívnom raste a výnosoch. Rok 2017 bol rokom obrovského rastu, ale aj priamo úmerne stúpala aj zložitosť a fragmentácia trhu.

 

Práve fragmentácia je veľkým problémom. Od svojho vzniku v roku 2009 mal Bitcoin vždy 85% dominanciu na trhu kryptomien, až kým neprišiel rok 2017. Od mája klesol podiel Bitcoinu na trhu na približne 50 percent. Nebolo to z dôvodu, že by strácal hodnotu, nakoniec za uplynulý rok posilnil o viac ako 1.500%, ale skôr preto, že množstvo alternatívnych kryptomien významne posilnilo svoju hodnotu. Rok 2018 začína Bitcoin s dominanciou 37,8%, ktorá počas roka môže klesnúť až k 25 percentám.

 

img

 

V súčasnosti existuje viac ako 30 kryptomien, ktorých trhová kapitalizácia prevyšuje jednu miliardu dolárov a 12 z nich má celkovú kapitalizáciu viac ako päť miliárd USD. Niektoré z nich súperia s Bitcoinom, zatiaľ čo ďalšie sa sústredia na odlišné ciele. Každá kryptomena má svoju komunitu, prispievateľov, obhajcov aj kritikov.

 

Takáto veľká fragmentácia má obrovský dopad aj na samotných investorov, keďže tí musia vykonať oveľa väčší prieskum, aby sa dokázali zorientovať v tomto prostredí. Keď chcel investor investovať svoje peniaze pred rokom, tak mu v podstate stačilo nakúpiť Bitcoin, keďže ako jediný ponúkal konštatný rast na trhu.

 

img

 

Dnes je to však oveľa zložitejšie a keď chcete profitovať, tak musíte investovať do širšieho portfólia aktív namiesto tipovania víťazov na trhu. To musíte ďalej aktívne spravovať podľa toho, ako sa mení situácia na trhu a to je čoraz ťažšie.

 

Dnes musí investor zvážiť veľké množstvo faktorov. Ktoré kryptomeny zahrnúť do svojho portfólia, kde ich držať, kde ich nakúpiť a aké relevantné informácie treba monitorovať? Toto je len zlomok faktorov, ktoré musí investor zvážiť, aby sa zorientoval na trhu s kryptomenami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona