2012: Rozvoj infraštruktúry a krypto-technológií

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 06:30 • 2 min
2012: Rozvoj infraštruktúry a krypto-technológií

TOKIO – Množstvo rôznych kryptomien rástlo rýchlym tempom a na rad prišla otázka rozvoja infraštruktúry. Samozrejme sa o ne začali zaujímať širšie vrstvy ľudí, keďže ponúkali veľký potenciál. Problémom sa však stala veľkosť Blockchain, takže museli prísť riešenia na jej optimalizáciu bez straty dôležitých údajov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V apríli 2012 boli spustené platby na základe skriptov typu pay-to-script (P2SH). Tento skript bol vyvinutý s cieľom previesť zodpovednosť za poskytnutie podmienok požadovaných na splatenie transakcie z odosielateľa na prijímateľa platby. Výhoda spočívala v tom, že umožňovala odosielateľovi vykonať ľubovoľnú transakciu pomocou 20-bajtového algoritmu s pevnou dĺžkou. Ten mohol byť skenovaný z QR kódu alebo ho jednoducho skopírovať.

 

img

Bitcoin komunita sa rýchlo rozrastala a pridávali sa k nej špecialisti z rôznych sfér, vrátane ekonómov, vedcov a právnikov. Okrem nich sa do komunity začlenili aj vývojári špecializujúci sa na rôzne programovacie jazyky. To viedlo k rozvoju BicoinJ. Pre vývojárov jazyka Java bol BitcoinJ vstupným bodom pre vývoj aplikácií, ktoré spolupracovali so sieťou Bitcoin.

Do roku 2012 sa ukázalo, že Bitcoin má príliš veľa elementárnych prekážok, takže niektorí vývojári začali pracovať na kryptomenách, ktoré by eliminovali tieto problémy. Bol to rok, keď sa objavila technológia CryptoNote. Tá používa skupinové podpisy a jednorazové kľúče na vykonávanie transakcií, čím sa stávajú nevystopovateľnými.

V auguste 2012 si Jed McCaleb najal Chrisa Larsena a spoločne oslovili Ryana Fuggera s ich nápadom na digitálnu menu. Po diskusiách s McCalebom a dlhoročnými členmi komunity Ripple im nakoniec Fugger prenechal tento projekt. Chris Larsen a Jed McCaleb v septembri 2012 založili spoločnosť OpenCoin.

OpenCoin začal s vývojom protokolu Ripple (RTXP) a rovnako aj platobnej a výmennej siete. Bolo vytvorených 100 miliárd jednotiek, z čoho si samotný samotní tvorcovia a spoločnosti rizikového kapitálu ponechali 20 miliárd XRP. Zvyšných 80 miliárd bolo poskytnutých spoločnosti Ripple Labs.

 

img

 

Na jeseň 2012 sa väčšina Bitcoin komunity zamerala na vývoj a zlepšenie peňaženky. Myšlienka termínovaných peňaženiek sa objavila už v roku 2011. Realizácia prišla až v nasledujúcom roku, kedy bola vytvorená prvá pohodlná a bezpečná peňaženka. V tomto období sa začínali objavovať peňaženky založené na prehliadači spolu s chladným úložiskom (cold storage - peňaženka je uložená v režime offline), aby sa zjednodušil proces migrácie a zálohovania dát.

Rok 2012 pripravil pevnú pôdu pre následný boom kryptomien. Nasledujúci rok 2013 bol veľmi plodný, keďže vývojári neustále hľadali nové spôsoby rozvoja kryptomien vrátane Bitcoinu. V tomto roku prišiel na svet aj Primecoin, ktorý je založený na zisťovaní prvočísiel. V tom istom roku bolo prepísané aj jadro CryptoNote do jazyka C++ (pôvodne bolo vyvinuté v Java). Okrem iných sa v tomto roku zrodili kryptomeny ako Dogecoin, Quark, Peercoin či NXT. Samozrejme pokračoval aj rozvoj kryptomeny Ripple.


V roku 2013 prešli princípy Bitcoinu kompletnou revíziou. Objavili sa úplne nové technológie vytvárania kryptomien, ktoré sa stali veľmi populárne. To viedlo k vzniku nových lídrov na trhu kryptomien, avšak Bitcoinu patrí neustále prvé miesto s veľkým náskokom. Existujú však rôzne alternatívy, o ktorých si povieme niekedy nabudúce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies