20.časť: Na špeciálnych stávkach sa dá zarobiť viac

NETKY.SK • 16 December 2014, 14:00 • 2 min
20.časť: Na špeciálnych stávkach sa dá zarobiť viac

V úvodnej časti Školy tipovania sme si niečo povedali o histórii vzniku stávkovania, keď sa v 17.storočí stavili dvaja anglickí džentlmeni, ktorý z ich koňov vyhrá. Odvtedy už pretieklo veľmi veľa vody a súčasná ponuká stávkových kancelárií je už niekde úplne inde.

slovakia

left justify in out

Dnes si už okrem rôznych športových udalostí možete vsadiť aj na široké spektrum spoločenských udalostí ako napr. na víťaza speváckych súťaží, výsledky volieb alebo na meno ešte nenarodeného potomka nejakej celebrity. Prečo stávkové kancelárie ponúkajú takýto druh stávok?

Dôvod je veľmi jednoduchý - marketing a public relation. Takéto nevšedné a zaujímavé stávky totiž ľahko preniknú do médií a oslovia tak oveľa širšiu skupinu potenciálnych zákazníkov, ktorých futbal alebo hokej nezaujíma. Takýmto spôsobom stávkové kancelárie pritiahnu nových ľudí, ktorí by si inak možno v živote nestavili. Zaujímavý je však fakt, že väčšina pravidelných tipujúcich, ktorí uprednostňujú šport, považujú tieto stávky za „blbosť“. Skutočnosť je však taká, že týchto stávkach možno zarobiť mnohokrát oveľa ľahšie ako na klasickom športovom stávkovaní.

Špeciálne stávky majú však pre bookmakerov jednu zásadnú nevýhodu oproti tým športovým – absentuje história. V takom futbale sa Barcelona stretne s Realom Madrid minimálne dvakrát za sezónu a celkove v nej odohrajú okolo 50 zápasov, ktoré bookmakeri môžu použiť pre rôzne štatistiky. Na druhej strane volebný súboj ľavice a pravice je za normálnych okolností na programe raz za štyri roky. Je tu teda oveľa vyššia šanca, že stávková kancelária niekde urobí chybu, zabudne do kurzu započítať nejakú podstatnú informáciu alebo jednoducho vypíše úplne zlý kurz na niečo, čomu nemusí rozumieť. Podľa čoho teda tipovať?

Základným pravidlom pri hľadaní hodnoty v kurzoch pri takomto type stávok je prehľad. Je nevyhnutné zaobstarať si čo najviac informácií o danej súťaži alebo podrobne analyzovať spravodajstvo médií, o ktorých si tiež nezaškodí zistiť, na ktorú stranu sa v správach prikláňajú. Na základe všetkých dostupných informácií si treba vytvoriť čo najnezávislejší názor (toto zlaté pravidlo platí pri všetkých druhoch stávok). Pomôcť vám môžu aj rôzne spoločenské trendy.

Pri rôznych speváckych súťažiach alebo reality show je možnosť porovnať si trendy s podobnými akciami v zahraničí. Majú diváci v zahraničí tendenciu hlasovať pre znevýhodnených alebo nejakú menšinu? Zachovajú sa slovenskí diváci podobne?

 


Podobnú teóriu si možno vytvoriť aj pred voľbami, keďže väčšina kurzov vzniká na základe predvolebných prieskumov. Tie sa jednak líšia agentúra od agentúry a za druhé posledné volebné výsledky sa často líšia aj od posledných prognóz.

Špecifickým prípadom môže byť situácia, keď sledujete špecializované zdroje, ktoré sa venujú danej udalosti. Už mnohokrát sa stalo, že do médií presiakla informácia o víťazovi hlasovania ešte pred oficálnym oznámením výsledkov. V takomto prípade sa treba pokúsiť rozlíšiť, či danú informáciu zverejnil nejaký kreatívny novinár alebo je naozaj z nejakého zdroja z poroty.

Takýto prípad sa stal v roku 2009, keď mnohé stávkové kancelárie pohoreli na informácii, ktorá sa objavila v deň vyhlásenia výsledkov Nobelovej ceny za literatúru. Podľa tej informácie mala cenu vyhrať nie príliš známa rumunsko-nemecká spisovateľka Herta Müllerová, na ktorej výhru sa pohybovali kurzy medzi 30 a 40. Stávkové kancelárie však túto informáciu vôbec nepostrehli alebo ju jednoducho ignorovali. Niektorí tipujúci si však vďaka nej užívali predčasné Vianoce.

Ďalšia možnosť ako sa dostať do výhody oproti bookmakerom je, keď napríklad zachytíte v nejakom rozhovore s celebritou informáciu o plánovaní sobáša alebo o mene potomka, na čo bývajú tiež zaujímavé kurzy.

Podobných príkladov v tomto druhu stávok môžete nájsť mnoho, keďže ak už bookmakri niekde robia chyby, tak najčastejšie tu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies