17 štátov zažalovalo Trumpovu administratívu kvôli rozdeľovaniu rodín

NETKY.SK • 27 Jún 2018, 06:22 • 2 min
17 štátov zažalovalo Trumpovu administratívu kvôli rozdeľovaniu rodín

SEATTLE - Sedemnásť amerických štátov, vrátane Washingtonu, New Yorku a Kalifornie, v utorok zažalovalo administratívu prezidenta Donalda Trumpa s cieľom prinútiť úradníkov znovu spojiť rodiny migrantov, ktoré boli rozdelené na hranici medzi USA a Mexikom.

slovakia

left justify in out

Tieto štáty, pričom každý z nich má svojho generálneho prokurátora z radov demokratov, sa vo svojej žalobe pripojili k Washingtonu, D.C. Ide o prvé právne napadnutie zo strany amerických štátov v súvislosti s praxou oddeľovania detí migrantov od rodičov. "Vládna prax rozdeľovania rodín je krutá, prostá a jednoduchá," generálny prokurátor štátu New Jersey Gurbir Grewal uviedol v e-mailovom vyhlásení.

 

Prisťahovalecké úrady oddelili v posledných týždňoch od rodičov viac ako 2000 detí, čo vyvolalo globálne pobúrenie po tom ako sa objavili fotografie a nahrávky plačúcich detí. Mnohí rodičia sú vo väzbe tisíce kilometrov od svojich detí, ktoré nevideli a s ktorými takmer vôbec nehovorili mesiac alebo aj dlhšie.

 

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň podpísal nariadenie, ktorým ukončil kontroverznú politiku rozdeľovania rodín migrantov, ilegálne vstupujúcich do USA cez hranice s Mexikom. Dodal však, že ním zavedená politika tzv. nulovej tolerancie voči nelegálnej migrácii zostáva naďalej v platnosti.

 

V reakcii na pondelkové oznámenie šéfa CBP hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová zdôraznila, že pozastavenie trestného stíhania migrantov neznamená ústup od politiky nulovej tolerancie. "Jednoducho nemáme kapacity," vyhlásila Sandersová. Prezident Trump podľa nej trvá na tom, že dospelí migranti zadržaní pri pokuse o nelegálne prekročenie hraníc musia byť stíhaní, avšak bez toho, aby dochádzalo k rozdeľovaniu rodín. Ako sa tento problém bude riešiť, zatiaľ nie je jasné, keďže americké zákony neumožňujú zadržiavanie detí v detenčných zariadeniach pre dospelých.

 

V dôsledku uplatňovania v apríli zavedenej politiky nulovej tolerancie bolo do konca mája oddelených od rodičov približne 2500 detí. Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti minulý víkend uviedlo, že 522 z týchto detí je už opäť so svojimi rodičmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies