17-ročný študent objavil významnú planétu počas stáže v NASA

NETKY.SK • 16 Január 2020, 16:16 • 2 min
17-ročný študent objavil významnú planétu počas stáže v NASA

Teenager Wolf Cukier získal stáž v NASA, kde pomáhal pri výskume objavovaní objektov mimo našej slnečnej sústavy. Iba po troch dňoch sa mu podarilo urobiť veľký objav. Pomocou satelitu TESS objavil planétu približne 7-krát väčšiu ako Zem a iba 13. svojho druhu.

slovakia

left justify in out

 

17-ročný Wolf dostal za úlohu sledovať zatmenia, ktoré vznikajú pri prechode dvoch hviezd v sústave TOI 1338. Ako informuje portál The Guardian, keď skúmal ich dráhy, všimol si, že niečo blokuje svetlo, ktoré z nich pochádza. Informoval o tom pracovníkov NASA a tí sa pustili do podrobného skúmania. 

 

Nezdalo sa mu slabé svetlo z hviezd

Po niekoľkotýždňových analýzach oznámili, že Cukierovi sa podarilo objaviť planétu približne 7-krát väčšiu ako Zem.

 

Cukier si podľa tlačovej správy NASA myslel, že ide o hviezdne zatmenie avšak nesedelo mu načasovanie. Najprv si všimol pokles vyžarovaného svetla. Následné skúmanie ukázalo, že ho spôsobila planéta, ktorá bola pomenovaná TOI 1338 b.

 

 

NASA tiež identifikovala binárny systém, kde sa TOI 1338 b nachádza. Jedna hviezda v sústave je o 10% ťažšia ako naše Slnko, druhá má len tretinovú hmotnosť Slnka. Systém sa nachádza vo vzdialenosti 1 300 svetelných rokov v súhvezdí Maliar.

 

Objav bol oznámený na 235. stretnutí Amerického astronomického spoločenstva na Havaji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona