16.časť: V tipovaní je volejbal okrajový šport. Využite to!

NETKY.SK • 21 November 2014, 14:00 • 2 min
16.časť: V tipovaní je volejbal okrajový šport. Využite to!

Volejbal je šport, ktorý je akosi mimo hlavného záujmu stávkarov. Tipujúci sa venujú hlavne futbalu, hokeju či tenisu a k stávkam na tento šport odbočia len občas. Práve preto si ale môžete poctivým sledovaním správ vybudovať náskok pred zvyškom trhu, ktorému bookmakeri nevenujú toľko času.

slovakia

left justify in out

Zo všetkých kolektívnych športov je volejbal tým najkolektívnejším. Na zisk bodu je potrebná spolupráca aspoň troch hráčov, čo je polovica tímu na palubovke, samozrejme ak neberieme priamy bod z podania alebo eso. Mať v tíme hviezdu síce pomáha, avšak bez spolupráce ostatných spoluhráčov nevyhrá zápas ani set. Kľučom k úspešnému tipovaniu volejbalu teda nie je porovnanie schopností tímových hviezd (ako napríklad v basketbale), ale čo najpresnejšie odhadnutie sily celého tímu.

Vo volejbale môže byť každý bod zaznamenaný štyrmi odlišnými spôsobmi: smečom, blokom, podaním a chybou súperovho tímu. Ak dokážete správne zhodnotiť pravdepodobnosť zisku bodov týmito spôsobmi, tak máte spolovice vyhraté.

Ak chcete byť úspešní v tipovaní volejbalu, tak musíte identifikovať najlepších hráčov tímu. Najlepší útočníci sú tí, ktorí nepotrebujú k úspešnému útoku perfektné nahrávky, najlepší blokári sa zase dokážu prispôsobiť každému typu útoku, ktoré bude súper skúšať. Podanie zase nie je len o sile, ale aj o jeho potenciáli vyvolať chybu súper, prípadne ľahký následný príjem pre vlastný tím. Samozrejme nesmieme zabudnúť ani na príjem súperovho podania (tu je dôležitá pozícia libera) a celková schopnosť tímu brániť.

 


Keby sme však mali vybrať jedného hráča tímu, ktorý hrá asi najdôležitejšiu úlohu, tak by to bol nahrávač. Približne 90% lôpt smerujúcich do útoku ide pri druhom tímovom dotyku cez nahrávača, ktorý rozhoduje, akým spôsobom a ktorým smerom povedie jeho tím útok. Práve preto by mal byť nahrávač absolútne najsilnejším tímovým faktorom. V prípade, že prvý nahrávač nie je tímu k dispozícii kvôli zraneniu alebo má problémy s trénerom, tak by ste to mali rozhodne zahrnúť do vášho odhadu vývoja zápasu.

Ostatné faktory, ktoré by ste do tipu mali zahrnúť, sa už v našek škole tipovania objavili niekoľkokrát. Do úvahy treba zobrať formu a motiváciu jednotlivých tímov, výhodu domáceho prostredia, náročnosť aktuálneho programu alebo silnú podporu divákov (najmä v južnej Európe).

Bookmakeri pri volejbalových zápasoch zatiaľ neponúkajú tak širokú paletu odvodených stávkových príležitostí ako napríklad pri futbale, avšak zvyčajne je k dispozícii možnosť staviť si na výsledok prvého setu, alebo napríklad na bodové alebo setové hendikepy.

Špecialitou pri volejbale sú stávky na celkový počet bodov v zápase. Tie vychádzajú z vyrovnanosti oboch tímov a ich schopnosti „rozdeliť si“ prvé tri-štyri sety. Čím vyrovnanejší súboj môžeme očakávať, tým vyšší bude počet setov a zároveň aj počet bodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies