150 utečencov v Srbsku sa vydalo na pochod z Belehradu ku chorvátskym hraniciam

NETKY.SK • 11 November 2016, 16:23 • 2 min
150 utečencov v Srbsku sa vydalo na pochod z Belehradu ku chorvátskym hraniciam

BELEHRAD - Približne 150 utečencov sa dnes vydalo na pochod zo srbskej metropoly Belehrad smerom k hraniciam s Chorvátskom vzdialeným asi 125 kilometrov. Migranti požadujú slobodný a bezpečný vstup do západoeurópskych štátov, informovali dnes s odvolaním sa na srbské policajné zdroje tlačové agentúry Reuters a APA.

slovakia

left justify in out

Legálnu možnosť dostať sa po uzavretí balkánskej migračnej trasy do západnej, strednej alebo severnej Európy migranti viac-menej nemajú. Jedinou alternatívou pre nich zostávajú prevádzači.

Jeden z migrantov, údajne Habib z Pakistanu, sa vyjadril, že záchytné tábory sú plné, utečenci spia v parkoch a situáciu považujú za neudržateľnú. Preto pochodujú smerom ku srbsko-chorvátskym hraniciam.

 

Podobný pokus o pochod migrantov, avšak ku srbsko-maďarskej štátnej hranici, sa uskutočnil už v októbri. Skupina však svoj pochod predčasne ukončila ešte skôr, ako by sa dostala do pohraničného pásma.

 

V Srbsku sa podľa aktuálnych informácií Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zdržiava 6400 utečencov. Ide predovšetkým o utečencov zo Sýrie, Iraku, Pakistanu a Afganistanu. Humanitárne organizácie však predpokladajú, že útočisko tam hľadá takmer 10.000 ľudí, ktorí sa do Srbska dostali hlavne cez Bulharsko a Macedónsko, aj keď i tieto krajiny pre migrantov štátne hranice uzavreli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies