15-ročná študentka z Pezinka komunikovala so Stephenom Hawkingom: Odpovedal jej na otázky o globálnom otepľovaní

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 13:33 • 2 min
15-ročná študentka z Pezinka komunikovala so Stephenom Hawkingom: Odpovedal jej na otázky o globálnom otepľovaní

Mladá študentka gymnázia z Pezinka sa zaujíma o klimatické zmeny a v tejto súvislosti oslovila viaceré popredné svetové osobnosti.

slovakia

left justify in out

Diana Virgovičová je študentkou pezinského gymnázia. Zúčastnila sa vzdelávacieho programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu a zamerala sa na problematiku globálneho otepľovania. V tejto súvislosti prejavila záujem aj o názory svetových osobností, ktoré prostredníctvom e-mailov kontaktovala.

 

K záujmu o tému klimatických zmien ju priviedli rozdielne spoločenské názory. Chcela zistiť, čo je pravda a začala sa tým zaoberať do hĺbky. Tvrdí, že globálne otepľovanie nie je nová záležitosť. Zem za celú svoju existenciu prešla viacerými podobnými  zmenami, ochladzovala sa aj otepľovala. Na súčasné otepľovanie zemského povrchu má však vplyv aj činnosť človeka.

 

Diana zastáva názor, že ľudia by sa mali viac sústrediť na obnoviteľné formy energie, aby čo najviac odľahčili planétu od všetkých nepriaznivých vedľajších faktorov spojených s priemyslom. Malo by sa menej plytvať, viac recyklovať a zamerať sa na vytvorenie nového spôsobu dopravy, ktorý by nebol pre zemeguľu taký zaťažujúci.

 

S otázkami ohľadom svojho projektu sa Diana skontaktovala aj s mnohými známymi osobnosťami. Chcela poznať ich názory na túto problematiku. Komunikovala napríklad s Françoisom Hollandeom, prezidentom amerických klimatológov Patom Michaelsom, japonským klimatológom Dr. KIminorim Itohom, riaditeľom diaľkového výskumu Zeme na holandskej univerzite v Delfte Hermannom Ruschenbergom, ale aj s jedným z najuznávanejších fyzikov súčasnosti Stephenom Hawkingom. Žiaľ, zo slovenských osobností, ktoré oslovila sa jej okrem Jozefa Pecha neozval nikto.

 

Ako talentovaná študentka uvádza, François Hollande je presvedčený, že za globálne otepľovanie môže výhradne len človek. Zároveň ju slovne podporil v snahe zaujímať sa o takéto dôležité problémy.

 

Stephen Hawking jej zasa v e-maile napísal, že podľa jeho názoru sme Zem zničili už natoľko, že nie je cesty späť. Jedinou možnosťou bude odsťahovať sa v budúcnosti na inú planétu, pretože Zem bude vyzerať ako Venuša.

 

Diana sa plánuje témou zaoberať aj naďalej. V lete navštívi Áziu, kde má v pláne rozprávať sa s bežnými ľuďmi o tom, ako pocítili klimatické zmeny vo svojom dennodennom fungovaní. Tento kontinent si vybrala preto, lebo vie, že práve tu sú už prví tzv. klimatickí utečenci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies