15 nezvestných kajakárov našli živých

NETKY.SK • 12 August 2010, 07:08 • 2 min
15 nezvestných kajakárov našli živých

15 nezvestných kajakárov našli živých

slovakia

left justify in out

img

Pátranie po 15 kajakároch, ktorí boli od pondelka nezvestní na východe Grónska, dnes odvolali po tom, čo ich našli nažive. Informovala o tom miestna polícia.
      Do oblasti, kde sa mali kajakári nachádzať, bol vyslaný vrtuľník. Jeho pilot ich uvidel v živých v troch skupinách v dvoch rôznych fjordoch.
      "Predbežné správy hovoria, že sú v dobrom zdravotnom stave," povedal agentúre DPA Morten Nielsen, zástupca náčelníka polície v hlavnom meste Grónska Nuuk.
      Nielsen neuviedol žiadne podrobnosti o národnosti kajakárov.
      Do oblasti bola predtým vyslaná námorná hliadková loď, ktorá však nezachytila žiadne núdzové signály.
      Pátranie sa začalo po tom, čo región pri dedine Illoqqortoormiit, ležiacej 450 kilometrov za polárnym kruhom, zasiahol piterak, mohutný katabatický (padavý) vietor, vejúci z hôr vo vnútrozemí k východnému pobrežiu Grónska. Vyskytuje sa na jeseň a v zime, pričom môže dosiahnuť rýchlosť až 50-80 m/s.
      V tom čase sa v tamojších fjordoch nachádzalo v niekoľkých skupinách 27 kajakárov. Dvanásť z nich vrátane šesť Nemcov sa našlo v utorok. Niektorých záchranári vyťahovali zo studenej vody.
      Grónsko, poloautonómna súčasť Dánska, priťahuje v  množstvo turistov, ktorí podnikajú túry do jeho snehom pokrytých hôr, alebo kajakové výlety do fjordov s majestátnymi ľadovcami. Tieto výlety však môžu byť nebezpečné vzhľadom na rýchlo sa meniace poveternostné podmienky a obmedzené možnosti záchranárov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies