15.časť: Keď tipujete hádzanú, musíte poznať káder, motiváciu a formu

NETKY.SK • 7 November 2014, 14:00 • 2 min
15.časť: Keď tipujete hádzanú, musíte poznať káder, motiváciu a formu

V našej rubrike Škola tipovania sme sa dostali už k jej 15.časti, v ktorej si povieme niečo o tipovaní hádzanej, ktorá je po futbale, hokeji, tenise a basketbale asi najpopulárnejším športom. Na čo si teda pri stávkovaní na hádzanú dať pozor?

slovakia

left justify in out

Na úvod si v rýchlosti prejdime základné aspekty tohto kolektívneho športu. Hádzaná sa hrá na dva polčasy, z ktorých každý trvá 30 minút a je medzi nimi 10 až 15 minútová prestávka. Každý tím má sedem hráčov, vrátane brankára. Hádzanárska palubovka má štandardnú veľkosť 40x20 metrov a vo vzdialenosti šesť metrov od každej brány je zóna, v ktorej sa smie pohybovať jedine brankár. Hráči sa snažia skórovať hodením lopty spoza tejto hranice alebo skokom do nej a hodením lopty počas letu. Podrobné pravidlá si môžete preštudovať TU.

 

Najdostupnejšie informácie k tomuto športu sú, rovnako ako pri iných kolektívnych športoch, pri veľkých podujatiach ako majstrovstvá sveta či Európy. V týchto zápasoch sa však nedá dosť dobre vychádzať z dlhodobej formy jednotlivých tímov, hoci aj tá má svoj vplyv. Národné mužstvá totiž postupne menia zloženie hráčov aj trénerov, alebo sa do tímu dostanú naturalizovaní zahraniční hráči, čo môže podstatnou mierou zmeniť kvalitu mužstva a posunúť výkonnosť výrazne nahor. Pre vytvorenie základného kurzu je preto potrebné skombinovať dlhodobejšiu znalosť tímu s aktuálnou kvalitou kádra, motiváciou a samozrejme s aktuálnou formou.

Rovnako je to aj s ďalšími faktormi, ktoré sú podobné ako pri iných kolektívnych športoch. Podľa bookmakerov, ktorí sa zaoberajú hádzanou, hrá silnejšiu rolu výhoda domáceho prostredia a to najmä na klubovej úrovni. Podľa odborníkov vo futbale výhoda domáceho prostredia zvyšuje šance domáceho tímu na výhru o štyri percentá (za predpokladu, že spolu hrajú dve vyrovnané mužstvá). V hádzanej môže byť tento rozdiel až dvojnásobný, teda až osem percent. Podľa expertov je to spôsobené väčším vplyvom znalosti prostredia a tiež intenzívnejším kontaktom s divákmi.

 

img


Majstrovstvá sveta a Európy sa hrajú na neutrálnej pôde, a tak jedinú výhodu vo vyrovnaných zápasoch má výber usporiadateľskej krajiny. Analyzovať takéto zápasy je však zložitejšie a veľkou výhodou je sledovať ich obrazom. Obraz vám dá nesmiernu výhodu, nakoľko si môžete všímať, ktorý tím sa dokáže adaptovať na hru súpera a eliminovať najlepších strelcov, alebo ktorý tím má problémy pri bránení ťažkotonážnych pivotov súpera. Taktiež sa môžete sústrediť na pohyblivých hráčov v útoku, ktorí majú jasnú výhodu v zápasoch s takými súpermi, ktorí sú v obrane menej flexibilní a ťažkopádni.

Z kurzov na výhru domácich, hostí či remízu si vieme odvodiť aj hendikep. Ten zvyčajne súvisí s pravdepodobnosťou výhry favorita. Nie vždy to však platí pri zápasoch extrémneho favorita s extrémnym outsiderom, keďže favorit nebude hrať celý zápas na plný plyn, aby vyhral o 20 gólov, ale po dosiahnutí pohodlného náskoku si už hráči šetria sily a priestor dostáva aj lavička. Keď začnete hádzanú aktívne sledovať, tak po čase rozoznáte tímy, ktoré síce budú veľkými favoritmi v zápasoch, ale línie hendikepu budú oproti 1-X-2 kurzom znížené. Bude to z jediného dôvodu, pretože bookmakeri vedia, že niektoré tímy súperov neponižujú obrovskými rozdielmi v skóre, ale ich iba jednoducho porazia.

 


Aj v hádzanej si môžete staviť na celkový počet gólov v zápase a práve tu je priestor, kde sa dajú bookmakeri poraziť, keďže je to skôr okrajová ponuka. Tu je základným východiskovým bodom dlhodobý priemer počtu gólov v zápasoch oboch súperov. Stred týchto dvoch čísel potom vytvára prirodzenú líniu pre ponuku celkového počtu gólov v zápase. Takto vzniknutý číselný priemer je ale nutné prispôsobiť okolnostiam. Ak predpokladáte, že herný štýl jedného z tímov bude natoľko dominantný, že ho ten druhý bude nútený akceptovať, potom je logicky nutné tento fakt v tvorbe gólovej hranice ďaleko viac brať do úvahy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies