12. časť: Pri tipovaní tenisu prihliadajte na povrch a aktuálnu formu

NETKY.SK • 15 Október 2014, 14:00 • 2 min
12. časť: Pri tipovaní tenisu prihliadajte na povrch a aktuálnu formu

Po dlhšej prestávke sa opäť vraciame s ďalšou časťou našej rubriky Škola tipovania, ktorá bude venovaná tipovaniu bieleho športu – tenisu.

slovakia

left justify in out

Už tento týždeň je na programe záverečný turnaj WTA Finals, ktorého sa zúčastní osem najlepších tenistiek tohtoročnej sezóny a rovnako aj štyri najlepšie deblové páry. Záverečný turnaj mužov Barclays ATP World Tour Finals sa bude konať až 9.-16.novembra. Fanúšikovia sa už nevedia dočkať skvelých tenisových súbojov tých najlepších hráčov sveta a rovnakú radosť majú aj stávkari, ktorí pri obrazovkách a internete plánujú stráviť hodiny denne. Prečítajte si, ako vsádzať na tenis.

 



Asi žiadnemu športu z hľadiska stávkovania neprospel rozmach internetu toľko ako tenisu. Práve vďaka tomu ponúkajú bookmakeri možnosť vsadiť si na rôzne turnaje zo všetkých kútov sveta. Tak ako aj pri futbalových stávkach, aj pri tenise stávkové kancelárie ponúkajú mnoho odvodených a špeciálnych stávok, ako napríklad stávky na sety, gemy či dokonca aj na jednotlivé body. Samostatnou kapitolou sú možnosti obchodovania so stávkami na burzách či už pred začiatkom zápasu alebo dokonca aj live počas neho. V dnešnej modernej dobe technológií máte možnosť tipovať priamo v smartfóne a to prináša ďalšie výhody oproti bookmakrom ak napríklad sedíte v hľadisku nejakého turnaja.

Medzi stávkarmi sa však nájdu aj špecialisti, ktorí sa dokážu orientovať v stovkách hráčov a hráčok pôsobiacich na okruhoch ATP a WTA, alebo dokonca aj na challengerových a futures turnajoch! Poznajú ich silné stránky aj slabiny, zvyky alebo ich obľúbené turnaje, na ktorých sa vždy vyhecujú a podávajú maximálne výkony. Tenisoví stávkari majú proti stávkujúcim orientovaným na ostatné športy ešte jednu zásadnú výhodu: Kým v kolektívnych športoch je nutné odhadnúť motiváciu a formu desiatkam hráčov, v tenise stačí odhadnúť iba dvom.

Vo futbale či hokeji sa často stáva, že horší tím vyhrá náhodným gólom alebo chybou rozhodcu. Tenisový zápas vždy vyhrá lepší, keďže minimálne 12 gemov so šťastím uhrať jednoducho nejde. Samozrejme neberieme do úvahy zranenie lepšieho hráča počas zápasu, čo mnohokrát výrazne ovplyvňuje výsledok.

Ako som už napísal, v tenise vždy vyhráva ten lepší hráč, avšak lepším nemyslím vyššie postaveného v rebríčku ATP či WTA, ale v prvom rade mentálne odolnejším. Tenisová legenda John McEnroe raz vyhlásil, že tenisový zápas sa nevyhráva raketou, ale rozhoduje sa v hlave. Ľudský mozog si najsilnejšie pamätá tie najaktuálnejšie pocity. Tým pádom absolútne nemusíte sledovať rebríčky ATP alebo WTA, ani niekoľko týždňov staré šnúry výhier či prehier a podobne. To čo by ste mali brať do úvahy je posledných päť týždňov, čiže štyri až päť turnajov.

 

Keď chcete byť úspešný v tipovaní tenisu, mali by ste sa zamerať na niekoľko dôležitých faktorov. V prvom rade sa pozrite s kým váš favorit v posledných týždňoch hral a rovnako aj jeho súper. Výsledky zápasov môžu byť však často skreslené a nemusia odrážať reálny obraz hry. Hráč, proti ktorému vsádzate, mohol prehrať 6:1 a 6:2, ale gemy mohli ísť cez zhody či už na servise alebo na príjme a teda zápas bol vyrovnaný, avšak v rozhodujúcich okamihoch sa nemusel vyvíjať ideálne pre porazeného hráča a tým pádom konečný výysledok vyzerá ako debakel. Keď nemáte možnosť pozrieť si zápas obrazom, tak si minimálne prezrite štatistiky posledných zápasov, v ktorých vidíte koľko brejkbalov ponúkol váš favorit či ako využíval ponúknuté šance na prerazenie súperovho podania, počet nevynútených chýb atď. Tieto informácie vám výrazne napovedia o hráčovej aktuálnej forme. Prehrať päťkrát za sebou v prvom kole na antuke po vyrovnaných zápasoch proti neznámym španielskym antukárom môže v určitých prípadoch značiť lepšiu formu ako poraziť na tráve vyhasnuté hviezdy za zenitom.

Tieto informácie vám s určitosťou postačia na základnú kalkuláciu hodnoty kurzu. Samozrejme musíte do nej zahrnúť aj povrch, na ktorom sa turnaj hrá, keďže ten zohráva zásadnú úlohu. Niektorí hráči dokážu hrať dobre iba na určitom povrchu (napr. antuka) a potom počas zvyšku sezóny sa už iba predierajú cez kvalifikácie či prvé kolá turnajov na tráve či tvrdom povrchu. Sú však aj univerzálny hráči, ktorí sa dokážu adaptovať na viac druhov povrchov.
Vysoká mentálna odolnosť hráča nám dáva odpovede aj na ďalšie zákonitosti. Napríklad značne (v prospech jedného hráča) vychýlenú bilanciu vzájomných zápasov inak vyrovnaných hráčov. Niekedy nesedí štýl hry, inokedy je na vine napríklad neschopnosť sa prispôsobiť ľavorukému súperovi. Typickým príkladom takéhoto „komplexu“ bol v minulosti Wayne Ferreira, ktorý proti André Agassimu nedokázal ani raz zvíťaziť v 11 zápasoch.

Podobné je to aj s turnajmi. Niektorí hráči obľubujú určitý turnaj omnoho viac ako všetky ostatné a patrične sa na tento vrchol ich sezóny aj pripravia. Samozrejme platí to aj opačne, keď hráčovi vyslovene niektoré turnaje nesedia a zúčastňuje sa ich len z rôznej povinnosti, keď si väčšinou len vyzdvihnú štartovné a vypadávajú v prvom kole. Jevgenij Kafelnikov dokázal vypustiť kdejaký turnaj, ale keď došlo na moskovský Kremlin Cup, bol neporaziteľný (od roku 1997 ho vyhral 5x v rade). Bookmakeri sa na túto motiváciu zvyčajne dokázali pripraviť.

Menej viditeľné (a to aj pre bookmakerov) sú negatívne série a práve tu sa dajú nájsť veľmi hodnotné kurzy. Ako príklad uvediem českého tenistu Radka Štěpánka, ktorý je aktuálne na 61.priečke rebríčka ATP a kedysi hráč prvej desiatky. Na turnaji Indian Wells sa nikdy nedostal cez 3.kolo, aj keď tam štartoval mnohokrát.

Nezabúdajte však ani na aktuálne informácie. Tenisoví odborníci odporúčajú nebrať moc do úvahy veľké rozhovory hráčov, keďže drvivá väčšina z nich pred veľkým turnajom vyhlási, že sa cíti veľmi dobre a pokúsi sa dostať čo najďalej. Skôr sa treba sústrediť na pozápasové tlačovky na malých turnajoch, keď sa napríklad hráč drží za rameno alebo pri príchode pokrivkáva a povie niečo v zmysle, že hráč, ktorý ho čaká v ďalšom kole mu moc nesedí. To sú informácie, ktoré vás môžu dostať do výhody oproti bookmakerom.

 



Na záver by som ešte okrajovo zmienil jeden fakt. Na mnohých fórach, ale aj celkove na internete, sa môžete dočítať o rôznych korupčných aférach, ktoré sa v tomto športe objavili. Nepochybne je tenis ako individuálny šport oveľa ľahšie manipulovateľný ako kolektívne športy. Avšak mnoho takýchto názorov prezentujú neúspešní stávkari, ktorí sú možno frustrovaní z prehry. Samozrejme tí z vás, ktorí tenis sledujete podrobnejšie, budú určite poznať mená ako Davydenko, Vasallo Arguello, Starace, Istomin a mnoho ďalších, ktorí sa spomínali v súvislosti s manipulovaním svojich zápasov. Takéto správy sa dokonca dostali aj na titulné stránky novín či športových správ. Stávkové kancelárie, burzy a najmä ATP sa preto rozhodli, že budú bojovať proti týmto nečistým praktikám. Povinnosť stávkových kancelárií informovať ATP o každom podozrivom zápase vytvorila prostredie, kde si každý hráč, ktorý plánuje pustiť zápas, zahráva zásadným spôsobom so svojou kariérou. Ak na tom totiž chce zarobiť, bude to niekde vidieť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona