11-ročné dievča dokáže cítiť farby

NETKY.SK • 21 Október 2017, 08:58 • 2 min
11-ročné dievča dokáže cítiť farby

Jedenásťročná Deepti Regmiová z Nepálu má neuveriteľnú schopnosť. Dokáže rozpoznať farbu predmetu so zaviazanými očami vďaka ich vôni.

slovakia

left justify in out

Dievčatko sa domnieva, že je to dar od boha. Hoci zatiaľ nebola stanovená žiadna diagnóza, predpokladá sa, že ide o združenie vnemov dvoch rôznych zmyslov, takzvanú synestéziu.

 

Synestézia býva často dedičná. Ide o združenie vnemov dvoch alebo viacerých telesných zmyslov. Zjednodušene možno povedať, že pôvodný vnem jedného zmysla vyvolá vnem zmysla iného. Synestetici môžu napríklad cítiť farby, chutnať zvuk alebo počuť svetlo.


Miestne správy tvrdia, že sa Deepti o zvláštnej schopnosti dozvedela zhruba pred rokom. Od tej doby sa ju vraj snaží rozvíjať.

 

Schopnosti dievčatká už preverila celá rada zvedavcov. Jedným z nich bol aj istý Puskar Nepal, ktorý jej nechal zaviazať oči a potom jej podával rôzne sfarbené predmety. "Pásku som dôkladne skontroloval, aby cez ňu naozaj nič nevidela. Bol som ohromený, keď som videl, s akou ľahkosťou farby predmetov rozpoznávala, " povedal Nepal. 

 

Deepti je aj vynikajúca študentka. Aj napriek relatívne nízkemu veku cíti zodpovednosť voči spoločnosti. Neobvyklú schopnosť chce využiť na pomoc nevidiacim ľuďom. Rodičia, ktorí sú učitelia majú z dcéry veľkú radosť.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies